Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Διακοπές στην Ελλάδα!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ο χορός της αβεβαιότητας και της στενής επιστημονικής παρακολούθησης του φαινομένου «Κορονοϊός» προσπαθεί να βρει την πρακτική του εφαρμογή και λογική, με την σταδιακή απελευθέρωση της κοινωνικής και οικονομικής «απομόνωσης».

Το φως όμως της «επόμενης μέρας», αναμένεται να «ξεγυμνώσει» δυσβάσταχτες οικονομικές απώλειες για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, μικρομεσαίους στυλοβάτες της Ελληνικής ραχοκοκαλιάς της οικονομίας. Βιομηχανικοί κολοσσοί παραπαίουν παγκοσμίως. Ακόμα δεν ξέρουμε την ακριβή εικόνα της οικονομικής αστάθειας. Ναι, είναι γενική η παραδοχή ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, όχι όμως τόσο βαθιά, σε σύγκριση με αυτή του 2011.

Ο απολογισμός του lock down όμως, ακόμα δεν έχει καταγραφεί. Η εσωτερική διαχείριση παρόλ’ αυτά της πανδημίας από όλους εμάς και την τωρινή πολιτική ηγεσία, έχει φέρει ως αποτέλεσμα εν όψει του Καλοκαιριού, να κατατάσσεται η Ελλάδα ως ο δημοφιλέστερος από άποψη ασφάλειας, τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Η καλή εικόνα της χώρας στον κόσμο, λόγω της επιτυχίας της στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού με την έγκαιρη χρήση μέτρων κοινωνικής προστασίας, εκτόξευσε την Ελλάδα ως το επικρατέστερο μέρος καλοκαιρινών διακοπών για τους βόρειους Ευρωπαίους και τους Ρώσους, που πιθανόν να προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους ανά τον κόσμο.

Ενώ τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις αερομεταφορές, τη διαμονή και την εστίαση, δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανίας της χώρας, κατέχει το 30% σχεδόν του ΑΕΠ και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ανιχνεύει την επιδημιολογική τάση που παρουσιάζεται σε κάθε χώρα, προκειμένου να προχωρήσει με την ανάλογη καμπάνια που ετοιμάζει. Βέβαια όλα αυτά υπό τα σύννεφα των πολλών ξενοδοχειακών μικρών και μεγάλων μονάδων τα οποία θα μείνουν κλειστά για φέτος το Καλοκαίρι.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ομαλά σε όποια νέα μετάβαση είναι η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής, τα οποία πολύ φοβάμαι ότι αν δεν συμβεί κάτι που θα μας ταράξει εκ νέου, θα εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ήδη οι έφηβοι και οι πιο νεαρές ηλικίες, δείχνουν να «σπάνε» τους κώδικες συνεύρεσης, μη κρατώντας ούτε τα προσχήματα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς δεν μπορούμε πια να μένουμε σπίτι, αλλά δεν μπορούμε επίσης όταν κυκλοφορούμε, να φερόμαστε ωσάν δεν συμβαίνει τίποτα.