Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Γιατί δεν φοράς μάσκα..;


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Από τα αρχαία χρόνια φιλόσοφοι, θεολόγοι κι επιστήμονες είχαν ως θέμα μελέτης την θρησκεία. Το προτεινόμενο αποτέλεσμα αυτής της μελέτης δεν συνέτεινε ποτέ σε κοινή σκέψη. 

Η επιστήμη χρησιμοποιώντας την λογική, τον εμπειρισμό και τις αποδείξεις που προκύπτουν από την πειραματική διαδικασία τεκμηρίωνε τα συμπεράσματα απέναντι στην θρησκεία που στηρίζεται στην αποκάλυψη, την πίστη και την ύπαρξη του υπερφυσικού.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε δεδομένο που ''κινεί'' την μάζα των πολιτών, τα τεκμαρτά αποτελέσματα των μελετών, θυσιάζονται. Θυσιάζονται στον βωμό της προσέγγισης, της χαλιναγώγησης και του προσηλυτισμού. Προσηλυτισμού θρησκευτικού ή πολιτικού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ''παιχνίδι'' με το κλείνουν ή όχι οι εκκλησίες εν καιρώ πανδημίας. Τελικά έκλεισαν για να ανοίξουν σήμερα με την σύμφωνη γνώμη και των επιστημόνων. Κι έτσι ως εκ θαύματος ο ιός δεν μεταδίδεται στους χώρους λατρείας και έτσι, η ερωτική σχέση μεταξύ των συντηρητικών αλλά και των προοδευτικών πολιτικών παρατάξεων με τον κλήρο, συνεχίζεται ανενόχλητη.

Τόσο η θρησκεία όσο και η πολιτική είναι πολύπλοκα κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα. Για πρώτη φορά στη ''γενέτειρα'' ιστορία του πλανήτη, η επιστήμη αναδίπλωσε με τέτοια μαεστρία, όπου η μεταξύ τους ''ασυμβίβαστη'', ''συγκρουσιακή'' έως τώρα σχέση, λόγω των δομικών διαφορών που τους χωρίζουν, ανήκει πια στο παρελθόν.

Σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, είναι μια ιστορική ημέρα, αυτή της πρώτης σταδιακής απελευθέρωσης των αυστηρών μέτρων, σχεδόν δύο μήνες μετά από την επιβολή της καραντίνας. Ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας, περισσότερο γνωστός ως Παπαφλέσσας, σκοτώθηκε στις 25 Μαΐου του 1825, στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Ο ήρωας του '21, Παπαφλέσσας, ο αρχιμανδρίτης που αγάπησε τις γυναίκες, το ποτό και την επανάσταση δεν εμπνέει πλέον και λόγω προφίλ. Ως ήρωας όμως της σύγχρονης απελευθέρωσης, φαντάζομαι ένα άνθρωπο από τον χώρο της επιστήμης. Οπότε ο γάμος μεταξύ επιστήμης, εκκλησίας και πολιτικής θα μπορούσε να παρουσιάζει ένα εκμοντερνισμένο προφίλ!

Αν κατάλαβες απάντηση δεν υπάρχει... γιατί δεν φοράς μάσκα..;