Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Το Μαϊάμι των βορείων προαστίων!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Πευκοδάσος Σχοινιά, υδροβιότοπος, ένα εύφορο μέρος, μία εύφορη γη, με ιστορία, με όνομα παγκοσμίου φήμης. Εθνικό πάρκο Σχοινιά, θαλάσσια σπορ, πρότυπο αθλητικών δραστηριοτήτων για τους νέους!

Πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, σημείο συνάντησης των σέρφερ στα βόρεια προάστεια της Αττικής, sports center με οργανωμένο windserfing. Ένα μαγευτικό μέρος, ανεκμετάλλευτο, παρότι υποδέχεται και φιλοξενεί καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες Αθηναίους επισκέπτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για να αξιοποιήσει τα θαλάσσια σπορ, τα Ολυμπιακά αθλήματα, το τρίαθλο. Όπως είναι ιδανικός προορισμός για το windsurfing. 
                                                                            
  

Μαραθώνας! Δήμος Μαραθώνα. Ένας δήμος που επιδέχεται βελτιώσεις, μια περιοχή που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται το τρίαθλο. Ως προϊόν αθλητικού τουρισμού είναι η κλασική διαδρομή του Μαραθώνιου, με υψηλό επίπεδο γυμναστικών προπονήσεων. Συνδυάζοντας τη θάλλασα, τα ελληνικά νερά, 6 χλμ. παραλία και τη χρήση του κωπηλατοδρόμιου, χιλιάδες υποστηρικτές του σπορ, συρρέουν στο Σχοινιά από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν.
                                                                               

Συναντήσαμε το Δημήτρη Μωραίτη, επιχειρηματία στην περιοχή από τη δεκαετία το '80 για να συζητήσουμε με αφορμή τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό στις παραλίες και τις ακτές όλης της χώρας. Οι ομπρέλες έχουν ήδη τακτοποιηθεί, έχουν πάρει τη θέση τους και οι λουόμενοι κρατούν τις αποστάσεις τους, σε έναν όμορφο χώρο, σε μία τεράστια έκταση γης στην ευρύτερη περιοχή.


"...Πολλοί θα είναι αυτοί που δεν φύγουν διακοπές φέτος το Καλοκαίρι και δεν θα ταξιδέψουν...", μας λέει ο Δημήτρης, που είναι από τους επιχειρηματίες, που κρατά έναν οργανωμένο χώρο με τα σερφ, πέραν της υπόλοιπης επιχείρησης.
                                                                                 

"...Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να βοηθούμε με τον τρόπο μας ως επιχείρηση, στην ανάπτυξη της περιοχής, προστατεύοντας τη φυσική ομορφιά του τόπου και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Διοργανώνουμε το τρίαθλο 12 χρόνια τώρα.  Για να κάνεις τρίαθλο, πρέπει να επενδύσεις σε χρόνο και χρήμα. Είναι ακριβό σπορ. Έχουμε προτείνει το The Marathon triathlon, δύο ελληνικές λέξεις δυνατές. Θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις της, το όνομά της και το χώρο της και να φιλοξενεί την προετοιμασία και τις προπονήσεις των αθλητών για το τρίαθλο, συνδυάζοντας παράλληλα τις διακοπές και τα μπάνια και προσφέροντας τις αντίστοιχες υποδομές και εγκαταστάσεις γι' αυτό. Σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα έχει βγει ένας κανονισμός που αναφέρει ότι πάνω από τα 6 μποφόρ δεν μπορείς να κάνεις surf..."

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια διευρυμένη, εναλλακτική επένδυση, στο γενικότερο πνεύμα της τουριστικής ανάπτυξης και των παροχών της χώρας στους επισκέπτες της, αλλά αποτελεί συγχρόνως και μία πολυεπίπεδη ενασχόληση-δραστηριότητα των νέων με μια υγιή συνήθεια. Αξίζει να επενδύουμε σε τέτοιες συνήθειες και πόσο μάλιστα όταν διατηρούμε ως χώρα και όλα τα προσόντα γι' αυτό.