Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ένα ποδήλατο μια γειτονιά!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μία από τις μεγαλύτερα θετικές επιπτώσεις που έφερε ο κορονοϊός στους Αθηναίους, ήταν η συνειδητοποίηση του πόσο όμορφη άσκηση είναι η ποδηλασία. 

Η ποδηλασία όμως όχι σε μια πόλη πνιγμένη στα αυτοκίνητα και ασφυκτικά περιορισμένη σε ελάχιστους ελεύθερους χώρους μετακίνησης, έτσι όπως είναι η Αθήνα σήμερα, αλλά σε μια πόλη όσο το δυνατόν πιο φιλική στον άνθρωπο, σε μια πόλη που χαίρεσαι να τη ζεις.

Ξαφνικά, κατά τη διάρκεια της 3μηνης απομόνωσής μας και του καθολικού εγκλεισμού της χώρας λόγω της πανδημίας, εμείς οι Έλληνες ανακαλύψαμε τον τροχό, τρόπον τινά. Βιώσαμε την εμπειρία και την ομορφιά ταυτόχρονα του να απολαμβάνουμε την πόλη μας και τη φύση που την περιβάλλει, ήσυχη και απαλλαγμένη από ρυπογόνους ήχους, από επιβαρυμμένους θορύβους. Ήταν σαν ένα μαγικό ραβδάκι, να μας «πείραξε» το μυαλό και από τότε, ένα άλλου τύπου «μικροβιάκι», στριφογυρνά στο μυαλό και στη σκέψη μας, μας προβληματίζει, μας προκαλεί και επανέρχεται! 
                                             
                                                         
 Όχι δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, ούτε κεραυνοβόλο χτύπημα της αγάπης. Ήταν η αναμόχλευση μιας χρόνιας και ξεχασμένης κούρασης, μιας κακής στάσης ζωής, μιας λαθεμένης ματιάς, που δεν την αγγίζεις, δεν την ακουμπάς, διότι αν σταθείς έστω και για λίγο και τη μελετήσεις, θα χρειαστεί να κάτσεις για τόσο πολύ, που δεν ξέρεις πότε θα ξανασηκωθείς. Κι έτσι συνεχίζαμε σε ένα κυνήγι μαγισσών, σε ένα βαγόνι ταχεία διαδρομής, μέχρι που μια ανωτέρα βία, ήρθε και μας καθήλωσε.
                                                                      

Ημέρα ποδηλάτου η σημερινή, 3 Ιουνίου και ο υπ. Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μιας ποδηλατικής διαδρομής, από το Φάληρο, μέχρι την Κηφισιά, στην οποία εκτός από τη διαμόρφωση του «Μεγάλου Περιπάτου» που έχει ξεκινήσει ήδη ο δήμος Αθηναίων, έκανε λόγο για την κατασκευή-διαμόρφωση του τμήματος Γκάζι-Κηφισιά, με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, παράλληλα με την κατασκευή ενός άλλου ποδηλατόδρομου με αφετηρία το σταθμό του Μετρό της Κατεχάκη, όπου μέσο Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης, θα καταλήγει στον Ευαγγελισμό.
                                                                             

Την ίδια στιγμή η ΚΕΔΕ, με 6 δράσεις για ανθρώπινες πόλεις όπως τις χαρακτηρίζει, κινητοποιεί τους δήμους της Αττικής σε πρώτη φάση, όπου σε συνεργασία με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, θα μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία βιώσιμων αναπλάσεων, σε πεζοδρομήσεις και δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών. Τα εν λόγω μέτρα θα μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και τα μέτρα που αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, που σύντομα θα ανακοινωθούν, αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, μέσω της οποίας θα υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς.