Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Και το νερό... ''νεράκι'';


Η ζήτηση για νερό ξεπερνά την προσφορά στην Ελλάδα και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα. 
Το εξαιρετικό παγκόσμιας εμβέλειας περιοδικό National Geographic, συνεχίζει στο πρόσφατο αφιέρωμά του:

Tο νερό είναι ένα όλο και πιο πολύτιμο αγαθό στην Ελλάδα και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στο άμεσο μέλλον. Στο σύνολό της, η Ελλάδα σήμερα, διαθέτει μια από τις καλύτερες παροχές κατά κεφαλήν νερού στη Μεσόγειο, αλλά η βροχόπτωση της ποικίλλει πάρα πολύ σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ η δύση είναι σχετικά υγρή και τα βουνά μπορούν να έχουν 2.150 mm βροχής ετησίως, άλλες περιοχές έχουν μόλις 400 mm, πολύ λιγότερο από ό, τι χρειάζονται για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Αυτή η ανισορροπία διαπιστώνεται στην Αττική, Θεσσαλονίκη και τα νησιά του νότιου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ελλείψεις νερού. Και η κλιματική αλλαγή πρόκειται να επιδεινώσει μια κακή κατάσταση.

Μέχρι το 2050, η Ελλάδα θα είναι πιο ζεστή 5% από τον σημερινό μέσο όρο με 18% λιγότερες βροχοπτώσεις. Η ξηρασία θα γίνει πιο συχνή και έντονη, ενώ η επαναφόρτιση των υπόγειων υδάτων, από την οποία εξαρτάται μεγάλο μέρος της Ελλάδας, θα συνεχίσει να μειώνεται. H Ελλάδα αντλεί περισσότερο από το 40% του χρησιμοποιήσιμου νερού της από υπόγειους υδροφορείς αυτό συμβαίνει περισσότερο στα νησιά. Αλλά σε πολλά μέρη, όπως στην Κρήτης και της Κορίνθου, τα υπόγεια ύδατα εξάγονται γρηγορότερα από ό, τι μπορεί να επαναφορτιστεί φυσικά. Αυτό όχι μόνο αποστραγγίζει σταθερά τον υδροφορέα, αλλά επιτρέπει επίσης στο αλμυρό νερό να εισχωρήσει και να μολύνει ολόκληρη την παροχή.


Τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα νερού. Οι μικρές λεκάνες απορροής, οι χαμηλές βροχοπτώσεις και η γεωλογία καθιστούν αδύνατο για ορισμένους να αποθηκεύουν επαρκές νερό, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η ζήτηση κορυφώνεται με αυξημένη άρδευση και εισροή τουριστών που μπορεί να διογκώσει τον πληθυσμό δέκα φορές. Μέχρι πρόσφατα, πολλά νησιά έπρεπε να βασίζονται σε ακριβές μεταφορές νερού από την ηπειρωτική χώρα, αλλά στη δεκαετία του 1960 κάποια νησιά άρχισαν να εξερευνούν την αφαλάτωση. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, η αφαλάτωση προτείνεται τώρα ως η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση νερού για τα νησιά.

Αλλά δεν είναι μόνο τα νησιά που αντιμετωπίζουν ένα θλιβερό μέλλον νερού. Η ηπειρωτική Ελλάδα έχει επίσης σημαντικά προβλήματα. Η Αθήνα είναι μία από τις πόλεις που η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά μέσα σε 30 χρόνια και ήδη αντιμετωπίζει κάποιο βαθμό έλλειψης νερού. Η ζήτηση νερού στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αυξάνεται με υπερβολικό και μη βιώσιμο ρυθμό. Αυτό οδηγείται από έναν αυξανόμενο αστικό πληθυσμό. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει επείγοντα μέτρα για να μειώσει τη χρήση νερού, σε λίγα χρόνια ο εφοδιασμός θα είναι απλά δύσκολος!