Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Καθαρή ρεματιά!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ο Αριστοτέλης τονίζει ιδιαιτέρως την σημασία, που έχουν τα στοιχεία του περιβάλλοντος και ορισμένοι φυσικοί πόροι για την υγεία και την ευζωία των κατοίκων των πόλεών, όπως το πράσινο, ο αέρας και το καθαρό νερό. 

Αυτά όλα συνεισφέρουν στην υγεία των πολιτών, η οποία αποτελεί την προϋπόθεση της ευδαιμονίας. Η προσέγγιση στο περιβάλλον είναι ανθρωποκεντρική, η φύση δεν δημιούργησε τίποτα μάταια, αλλά τα ζώα και τα φυτά δημιουργήθηκαν προς χάριν του ανθρώπου. Αντιλαμβανόμαστε ότι ως απώτερος σκοπός καθίσταται η ευδαιμονία του ανθρώπου, ενώ τα υπόλοιπα είναι τα μέσα, που κατευθύνουν προς την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.


Κι όλα αυτά στην σημερινή μας εποχή, όπου οι πόλεις χαρακτηρίζονται από τσιμέντο, χρειάζεται να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού. Ειδικά όταν οι φυσικοί πνεύμονες αποτελούν μέρος του κέντρου μιας πόλης!
   

Περπατώντας στην ρεματιά του Χαλανδρίου, μια περιοχή προστατευόμενη, αισθάνεται κανείς αυτό ακριβώς το συναίσθημα. Το πόσο μπορεί να βρεθεί σε ισορροπία η ανθρώπινη ύπαρξη, όταν βρίσκεται κοντά, σε επαφή με τη φύση. 


Το Ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου, η κοίτη του και τα πρανή του καθώς και οι παραρεμάτιες εκτάσεις του που βρίσκονται στις περιοχές των Δήμων Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Μελισσίων, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης, έχουν χαρακτηριστεί από το από 1995 προστατευόμενη περιοχή.


Σύλλογοι και φορείς της πόλης του Χαλανδρίου καθώς και άλλων περιοχών με την στήριξη του Δήμου, ανέλαβαν τη δράση  ''Καθαρίζουμε τη Ρεματιά'', αποδεικνύοντας στην πράξη την αγάπη τους για το περιβάλλον και τη διατήρηση του φυσικού δώρου που διασχίζει ένα τεράστιο τομέα της Βορειοανατολικής Αττικής. 


Στο τέλος της διαδρομής τους συμμετέχοντες στην δράση του ''διασκέδασε'' η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου που έδωσε το δικό της τόνο στην εκδήλωση. Στο σημείο του τερματισμού μοιράστηκαν κεράσματα και κατάκοποι οι συμμετέχοντες από την σπουδαία δουλειά τους, είχαν το κουράγιο να υμνήσουν την ομορφιά της Ρεματιάς, που την απόλαυσαν, καθ' όλο το μήκος της, καθαρίζοντάς την!
   

Η δράση ''Περπατάμε, Διασκεδάζουμε, Καθαρίζουμε τη Ρεματιά'', έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου με συνδιοργανωτές από τους φορείς: 2ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου, 3ο Σύστημα Προσκόπων Τούφας Χαλανδρίου, Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση, Ένωση Παλαιών Προσκόπων 2ου Χαλανδρίου, Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου, Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου Φλύα, Λύκειο των Ελληνίδων Περιφερειακό Τμήμα Χαλανδρίου, Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου Αργώ, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέο Μαρούσι, Σύλλογος κατοίκων Πολυδρόσου για την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό, Σύλλογος Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου, Σώμα Εθελοντών Δήμου Χαλανδρίου, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Χαλανδρίου, Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου και Φυσιολατρικός Πεζοπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου Ευριπίδης.


Οι διοργανωτές με το μήνυμα ''Ο χώρος της Ρεματιάς πρέπει να μείνει καθαρός'' που είναι ο πνεύμονας και το στολίδι της πόλης μας, μετέφεραν σε όλους το ότι πρέπει η ρεματιά να μείνει καθαρή με τη φροντίδα όλων, καθώς και να προστατεύεται από κάθε ανθρώπινη αρνητική παρέμβαση.