Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ανακύκλωση και απόσυρση!


''Think globally, act locally''. Σε ελεύθερη απόδοση, ''σκέψου τον πλανήτη, κάνε πράξεις στον τόπο σου'' είπε ο Rene Dubos στη Διακήρυξη της Στοκχόλμης. Σε λίγες λέξεις αποτυπώνεται όλη η ουσία της (ιδεατής) σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Η Διακήρυξη της Στοκχόλμης το 1972 αναγνωρίζεται γενικά ως η απαρχή του σύγχρονου κινήματος για τη δημόσια ενημέρωση και την πολιτική αντιμετώπιση σε σχέση με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα. Με πρώτο το κεφάλαιο της ανακύκλωσης. Σήμερα σχεδόν 50 χρόνια αργότερα σχέσης μας με την ανακύκλωση βρίσκεται σε προβληματικό περιβάλλον, η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη παιδείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ακόμα και στον 21ο αιώνα. Ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει, παρά την προσπάθεια και των δημόσιων φορέων, τα πολυέξοδα προγράμματα προβολής, στα σπάργανα!
 

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση θα πρέπει να ενθαρρυνθεί προκειμένου ο άνθρωπος να αποκτήσει συνείδηση. Είναι άλλωστε κοινά αποδεκτό από μελετητές διεθνώς ότι η εκπαίδευση και το νεαρό της ηλικίας αποτελούν ικανές συνθήκες για τη διαμόρφωση της. Η ανακύκλωση είναι ένας όρος λίγο πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό. Είναι ίσως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, σχεδόν αντανακλαστικά, όταν κάποιος ερωτάται για τις δράσεις που ακολουθεί σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.


Σήμερα, σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η προσπάθεια για επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φυσικών πόρων αποτελεί κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη. Απέναντι στην ''περιορισμένη'' περιβαλλοντική συνείδηση του Έλληνα, η ανακύκλωση αυτοκινήτου βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Το ποσοστό θα μπορούσε να συγκριθεί και με προηγμένες χώρες και ανάλογα με τον ''στόλο'' των αποσυρόμενων τετράτροχων βρίσκεται σε υψηλή θέση.


Μία από της κορυφαίες μονάδες ανακύκλωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα η Alykon Ανακύκλωση ΙΚΕ, διαθέτοντας έμπειρο προσωπικό και σύγχρονες εγκαταστάσεις σε χώρο 12.000 τ.μ. στην Παιανία έχει δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον ώστε να καταστεί ο όρος ''ανακύκλωση'' στην Ελλάδα πιο φιλικός στον καταναλωτή. Έτσι ο άνθρωπος που αποσύρει το παλιό αυτοκίνητο θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ''διάλυση'' του και την επιλογή του σιδήρου, των διάφορων άλλων μετάλλων και πλαστικών, καταλυτών, ορυκτελαίων, υγρών φρένων και μπαταριών που κατόπιν θα πάρουν τον ανάλογο δρόμο ανακύκλωσης!


'...Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με μεγάλες και συνεχείς επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες η Alykon Ανακύκλωση ΙΚΕ μπορεί να υποστηρίξει την συλλογή, διαχωρισμό, μεταφορά μιας μεγάλης γκάμας ανακυκλώσιμων υλικών και να φτάσει με σεβασμό στο περιβάλλον στο σωστό αποτέλεσμα...'' μας λέει ο Γιάννης Σμυρλής ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής της εταιρείας.

                                                                               
Συνεχίζοντας, μας μιλά για την πληροφορία που θα πρέπει να προσέξει αυτός που αποσύρει το αυτοκίνητό του: '...H Alykon Ανακύκλωση ΙΚΕ φροντίζει για την οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου παρέχοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Προτεραιότητα μας είναι το περιβάλλον και πάνω απ’όλα η προσωπική σωστή εξυπηρέτηση των πελατών μας, χορηγώντας τους τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα καταστροφής-πλήρους διαγραφής...''