Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Η τέχνη του χειροποίητου!


Ένας χώρος τέχνης και την ίδια στιγμή ένα art shop με χειροποίητες δημιουργίες που ξεχωρίζουν. Αυτή είναι η Manifactura Gallery που τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται σε έναν όμορφο, φωτεινό χώρο στο Χαλάνδρι.
Η αλήθεια είναι ότι η καρδιά της τέχνης χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας. Γνωστές γκαλερί και νέες, πιο εναλλακτικές προτάσεις ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια σε γειτονιές που παλιότερα δεν υπήρχαν στον εικαστικό χάρτη, αναβαθμίζοντας την εικόνα μίας πόλης γεμάτης αντιφάσεις.
                     

Η Manifactura ξεκίνησε το 2002 στα Εξάρχεια και στην πορεία στον επάνω όροφο άρχισαν να πραγματοποιούνται σεμιναρια τέχνης. Με την πάροδο του χρόνου όμως γεννήθηκε η ανάγκη για ένα πιο «φιλικό» περιβάλλον και η μεγάλη απόφαση πάρθηκε: μια νέα Manifactura άνοιξε, το 2013, στο Χαλάνδρι, ενώ εκείνη στα Εξάρχεια διατηρήθηκε για ακόμη δύο χρόνια.
                                             

Η Δέσποινα Σταύρου (Δεξιά στην φωτ.) είναι ο ιθύνων νους πίσω από το εγχείρημα. Στον χώρο της θα βρείς μία πολύ μεγάλη ποικιλία σε πρωτότυπα κοσμήματα αλλά και τσάντες, ρούχα και αξεσουάρ καθώς και διακοσμητικά αντικείμενα που είναι όλα χειροποίητα. Αυτή ήταν άλλωστε και η κεντρική ιδέα που έδωσε και το όνομα στο art shop παύλα γκαλερί. Η Δέσποινα συνεργάζεται με περισσότερους από 50 καλλιτέχνες. 


Κάποιες συνεργασίες είναι σταθερές αλλά υπάρχει πάντα χώρος και διάθεση για νέες και η Manifactura στο Χαλάνδρι φιλοξενεί περίπου 4 με 5 εκθέσεις κάθε χρόνο, ενώ προγραμματιζόταν μία έκθεση με χαρακτικά. Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι η Manifactura θα ταξιδέψει στην Τήνο, σε έναν πολύ όμορφο χώρο σε ένα στενό της Χώρας, όπου επίσης διοργανώνονται εκθέσεις. 
             


Aυτό το καλοκαίρι στις αρχές Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μία φωτογραφική έκθεση της Έβελυν Φώσκολου με θέμα τον Δεκαπενταύγουστο. Πολύ πιθανόν να συναντήσετε εκεί το έτερον ήμισυ τον Δημήτρη, που τα τελευταία χρόνια τρέχει τη Manifactura μαζί με την Δέσποινα.
               

Πολυσχιδής και δραστήρια, η Δέσποινα έχει υλοποιήσει μαζί με την ιστορικό τέχνης και εικαστικό Φιόνα Μουζακίτου το Project 2. «...Με την Φιόνα Μουζακίτου δραστηριοποιούμαστε και εκτός της Manifactura ως υπεύθυνες του Project 2, μίας πλατφόρμας για καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό . Έχοντας ήδη παρουσιάσει την έκθεση «Το βιβλίο ως έργο τέχνης» και το «Διόραμα στην Τέχνη...», θα συμμετέχουν στο Platforms Project, μία διεθνή έκθεση ανεξάρτητων καλλιτεχνών, με έργα των εικαστικών Φιόνα Μουζακίτη, Άννα Δημητρίου και Λουκία Ανδρεάδη πάνω στο θέμα της μνήμης και της λήθης με διαφορετική οπτική και φιλοσοφική θεώρηση.

Manifactura Gallery 
Αριστοφάνους 17, Χαλάνδρι
210 6813129
 facebook/Instagram: manifacturagallery

Αφροδίτη Φούντα / Νorth Pages