Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Καλοκαιρινό τριήμερο!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα 

Πνευματική αργία η Δεύτερα του Αγίου Πνεύματος κάθε χρόνο, συνδυάζεται πιστά με τα πρώτα Καλοκαιρινά μπάνια και σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της αγαπημένης εποχής.

Τραπέζι παραλία, μπροστά στο κύμα, με τα πόδια χωμένα στην άμμο, που αλλού μπορεί να συμβεί, σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου. Σε κανένα. Μόνο στην Ελλάδα. Με τη μυρωδιά από τα αχνιστά θαλασσινά να σου σπάει τη μύτη και τη χωριάτικη να δίνει και να παίρνει. Μία χόρτα στο 3 και ένα καραφάκι στο 5 παιδιά. Αυτό είναι το Καλοκαίρι στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι στη χώρα του παραδείσου. Στη χώρα του άσπρου και του μπλε. Του φωτός και του ήλιου!


Παραδοσιακά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η νησιωτική και η παραθαλάσσια χώρα κατακλύζεται από κόσμο. Εγχώριοι επισκέπτες αναχωρούν για την πρώτη επίσημη έξοδό τους από την πόλη, την ίδια στιγμή που ήδη τέτοια εποχή η Ελλάδα θα βούλιαζε από τουρίστες.
Φέτος, στις ειδικές συνθήκες του καιρού του κορονοϊού, υπήρχε έντονη κίνηση μεν τις ημέρες αυτές, περιορισμένη δε, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των κλειστών συνόρων, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλα συγκροτήματα να παραμένουν κλειστά.

Εν αναμονή των εξελίξεων για το πως θα καταγραφούν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, το φετινό καλοκαίρι που η Ελλάδα επιθυμεί σαφώς να καλύψει τις οικονομικές της αιμορραγίες ποντάροντας στο ισχυρό της όπλο, τη δυνατή της βιομηχανία, τον τουρισμό.