Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Τίποτα δεν τα σταματά...


Ο διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής από τον WRO Hellas και τον στρατηγικό συνεργάτη Cosmote δίνει στα παιδιά την ευκαιρία που χρειάζονται για να ατενίζουν το μέλλον τους με όλα τα εφόδια που πρέπει να έχουν στη ζωή τους.

H ρομποτική σήμερα δίνει τις βάσεις για ένα μέλλον που δεν έχει όρια, που ξεπερνάει τον κόσμο μας όπως τον γνωρίζουμε και ανοίγει παράθυρο για ένα αύριο σημαντικά καλύτερο. Η πανδημία δεν σταμάτησε 6000 μαθητές να δημιουργήσουν κατασκευές και να μυηθούν τον μαγικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους παιδιά από όλη την Ελλάδα, με αφορμή τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 που διοργανώθηκε από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των παιδιών για τη ρομποτική είναι το γεγονός πως παρά την πανδημία και τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει, συνολικά 6000 μαθητές από 1600 ομάδες σχολείων της χώρας έλαβαν μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Παρά, λοιπόν, τις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτήθηκε να γίνουν φέτος, η συμμετοχή κινήθηκε στα ίδια, υψηλά, περσινά επίπεδα, με το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο: Τα παιδιά ενδιαφέρονται για τη Ρομποτική και για όσα έχει να τους προσφέρει!

Οι μαθητές ακόμα και του νηπιαγωγείου, που ήταν μεν εκτός διαγωνιστικού μέρους, αλλά πάντως συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την τεχνολογία στην εκπαίδευση – εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο να προτείνουν ρομποτικές κατασκευές με αναφορές στην κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση, αλλά τις εφευρέσεις των πρωτοπόρων, του Αρχιμήδη, του Da Vinci, και άλλων. Πράγματι, στην πρώτη θέση στην κατηγορία Open Δημοτικού ''Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci'' αναδείχθηκαν οι Future Scientists 2 από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου, που μας έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χτιστεί ένας αρχαίος ναός!       


Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατηγορίας βρέθηκε η ομάδα Music Robots Πεύκης, που αποτελείται από μαθητές Δημοτικών Σχολείων της περιοχής και οι οποίοι συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν μία κατασκευή – παραλλαγή του Μηχανικού Τυμπάνου που μοιάζει με τα εξελιγμένα μουσικά κουτιά. Για τον σκοπό αυτό τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους έφτιαξαν πέντε μηχανισμούς που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με 12 αυτοματισμούς από τους αισθητήρες. Έτσι μας δίνουν τη δυνατότητα να ακούσουμε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν αλλά και το ''Φεγγαράκι μου λαμπρό'', σε μία προσομοίωση μεταλόφωνου, να δούμε πώς αλλάζει η μελωδία, πώς προσομοιώνονται τα πιατίνια, τα τύμπανα και το πώς αντιδρά ανάλογα ο τυμπανιστής της κατασκευής!

Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μαθητές των γυμνασίων, είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν με κατασκευές που είχαν ως κεντρικό θέμα την κλιματική αλλαγή. Έτσι, στην κατηγορία Open Γυμνασίου ''Κλιματική Αλλαγή'', διακρίθηκαν οι Smart Recycling Minders, που αξιολόγησαν την ανακύκλωση ως εξαιρετικά σημαντική στην προσπάθεια σωτηρίας του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, με το project τους Smart Recycling κατόρθωσαν να συμβάλλουν στη σωστή καταχώρηση των σκουπιδιών, ώστε να μπορεί να επιτυγχάνεται σωστή ανακύκλωση, με ταχύτητα, μείωση των ρύπων, ασφάλεια και εξοικονόμηση χρημάτων.


Από το 2015 έως σήμερα που διεξάγεται ετησίως ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote, συνολικά 24000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη ρομποτική, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον τους. Παράλληλα, κάθε χρόνο 1500 εκπαιδευτικοί παρακολουθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης στην εκπαιδευτική ρομποτική και έχουν αναπτυχθεί σχετικά online βιβλία κατάρτισης.

Κάθε χρόνο τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής εντυπωσιάζουν, αλλά φέτος ειδικά υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις. Η Cosmote συνεχίζει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους...