Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Σοβαρή που εμπνέει την ελπίδα!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η άσκηση του ιατρικού-επιστημονικού λειτουργήματος έχει έναν ευρύ και σοβαρό κοινωνικό ρόλο. Ειδικά σήμερα εν μέσω πανδημίας που απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης. 

Τα μέλη (27) της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έχουν ''βρεί'' βήμα στα βραδινά δελτία ειδήσεων και εκφράζουν πέραν των συμβουλευτικών τους προτάσεων και τις προσωπικές εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Σαφώς πιο σώφρων θα ήταν να μην εκδήλωναν, ως μέλη της επιτροπής την προσωπική τους επιστημονική άποψη, διότι πολλές φορές δεν συμπίπτει με των συναδέλφων τους, που υπηρετούν την ίδια θεσμική αρχή. Μία αρχή που εκφράζει την επιστημονική καθοδήγηση της κυβέρνησης η οποία εκτιμά τα στοιχεία που τις υποβάλουν και αποφασίζει για το σχεδιασμό αντιμετώπισης. Κάνοντας χρήση σε πρώτο λόγο τα πρόστιμα και σε δεύτερο την εφαρμογή των προστατευτικών κανόνων.

Η Αθηνά Λινού που άρχισε να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό με τις παρεμβάσεις κατά την πανδημία, αν και δεν συμμετέχει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, έχει γίνει μήλο της έριδος για να σχολιάζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών καναλιών. 

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών και στον τομέα της επιδημιολογίας.

Έχει αναλάβει πολλές ακαδημαϊκές θέσεις μακράς διάρκειας και έχει διδάξει επιδημιολογία, προληπτική ιατρική και ιατρική της εργασίας στην ιατρική σχολές Mayo και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, καθώς και στο διεθνές ινστιτούτο Κύπρου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με τη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην επιδημιολογία και πρόληψη χρόνιων και επαγγελματικών νόσων και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα διατροφής και καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Έχει συγγράψει βιβλία, έχει κάνει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό επιτροπών και συμβουλίων που αφορούν στη δημόσια υγεία και την υγιεινή και ασφάλεια. Το βιογραφικό της είναι εξαιρετικά βαρύ, όπως προφανώς και των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Τι κάνει όμως την Αθήνα Λινού να ξεχωρίζει, να πείθει, να αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης των πολιτών και να τους εμπνέει στην... ελπίδα!

Η Αθηνά Λινού είναι απτή, είναι άνθρωπος και δεν κάνει χρήση επικοινωνιακών τρικ για να ''συνομιλήσει'' μαζί τους. Έχει σταθερή αντίληψη της κατάστασης, την εκφράζει με επιστημονικό μεν τρόπο πλην όμως κατανοητό και είναι επίσης σταθερή στις προτάσεις πρόληψης. Την επόμενη μέρα, δεν θα αναιρέσει τίποτα από τα προηγούμενα, θα συμπληρώσει με προσοχή και ανάλογα θα γίνει αυστηρότερη ή όχι, στα μέτρα.

Η Αθηνά Λινού και ο σύζυγος της Δημήτρης Λινός, είναι παντρεμένοι από το 1975 και έχουν πέντε παιδιά. Γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο, παντρεύτηκαν δύο ημέρες μετά το τελευταίο μάθημα του πτυχίου τους και έφυγαν μαζί για την Αμερική. Στο Πανεπιστήμιο του Harvard στην αρχή, και σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές αργότερα, όπου και απέκτησαν επιστημονικές διακρίσεις και ακαδημαϊκούς τίτλους. Γύρισαν στην Ελλάδα το 1982 στην ιατρική σχολή της Αθήνας. 

Πώς είναι, άραγε, η κοινή ζωή δύο επιστημόνων με τέτοια μάλιστα πολυμελή οικογένεια; ''...Η ζωή με κοινή καριέρα εντός και εκτός Ελλάδος και πέντε παιδιά είναι δύσκολη και απαιτητική...'', λένε. ''...Είναι, όμως, ταυτόχρονα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γεμάτη ικανοποιήσεις. Η παράλληλη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο βοηθάει συνήθως και τους δύο συζύγους και βαθαίνει την κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Κρύβει, όμως, ένα μεγάλο κίνδυνο: να καταστρέψει τη διαπροσωπική σχέση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις ισορροπίες και να συνεχίσουν να προσφέρουν ο ένας στον άλλον, στα παιδιά τους, στην ευρύτερη οικογένεια, στους φίλους και, φυσικά, ταυτόχρονα και στην καριέρα τους...''