Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Χωρίς πλαστικά μιας χρήσης!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το περιβάλλον, ως έννοια, αποτελεί αλληλένδετο στοιχείο και συνάμα συνδετικό κρίκο με τη φύση. Η φύση που είναι σύννομη με την ζωή μας, χρειάζεται με αυστηρότητα και σοβαρότητα να την προστατεύουμε και να τη φροντίζουμε...

Τα σύγχρονα βιομηχανικά υλικά που την δεκαετία των '70s τα υποδεχτήκαμε με ενθουσιασμό, σήμερα ως απόβλητα, δημιουργούν απίστευτη μόλυνση στο περιβάλλον. Το πλαστικό με την μακρόβια φυσική ανακύκλωση προκαλεί σοβαρή ρύπανσης, από την στιγμή που και ως καταναλωτές, δημιουργούμε τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.

Σήμερα πολλές δράσεις, διαφόρων φορέων έχουν στόχο την ''υπενθύμιση'' της μη ελεύθερης ρύπανσης και της σωστής τήρησης των κανόνων ανακύκλωσης. Το σημαντικό είναι πως σε όλες η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη. Οι φορείς προσπαθούν συνεχώς με νέες ιδέες στην διαδικασία της δράσης έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη απήχηση.


Και επί παραδείγματι: Tο ''Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη'' και η ''Lidl Ελλάς'' προχώρησαν στην πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας ''Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης'', υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στόχο έχει την ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία, για να συμβάλλουν σε μια καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. Διοργανώνουν λοιπόν τον 1ο Μαραθώνιο καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών, για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. Στόχος, τι άλλο, από την ενεργή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ευρύτερα της υγεία μας.

Η δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που αφορούν την ανοιχτή καινοτομία. ''Το εργαστήριο ''SUP Free Innovation Lab'', το οποίο υποστηρίζεται από τη Lidl Ελλάς, έχει ως στόχο την προώθηση νέων αναπτυσσόμενων τεχνολογιών σε θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει τη διοργάνωση του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon και, στη συνέχεια, έναν 5μηνο κύκλο υποστήριξης των λύσεων που θα προταθούν, ώστε οι πρωτότυπες εφαρμογές να μετασχηματιστούν σε παραγωγικές λύσεις.


 Στόχος του Μαραθωνίου καινοτομίας ''SUP Free hackathon'' είναι η δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης μέσα από τεχνολογικά εργαλεία, καινοτόμες ιδέες και μεθοδολογίες που μπορούν να έχουν εφαρμογή στην καμπάνια ενημέρωσης, στην καθημερινότητα όλων μας.

Στο ''SUP free hackathon'' μπορούν να συμμετέχουν μηχανικοί, προγραμματιστές, οικονομολόγοι, αναλυτές, περιβαλλοντολόγοι, ερευνητές, φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων, μεμονωμένοι ή σε ομάδες, αλλά και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει σε ολοκληρωμένη εφαρμογή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://crowdhackathon.com/sup-free/ για να δουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο ''SUP Free hackathon'' και να δηλώσουν συμμετοχή, υποβάλλοντας την ιδέα τους στην πλατφόρμα ιδεών και προτάσεων έως 10 Δεκεμβρίου 2020. Το ''SUP Free hackathon'' θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 11-13 Δεκεμβρίου.