Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Το σχολείο αλλιώς..!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ο εκπαιδευτικός προσανατολισμός είναι ένα οργανωμένο και σωστά μελετημένο σχέδιο, λογικών μεθόδων. Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών έχοντας στοχευμένο πλάνο, οργάνωσε για τους μαθητές της ομάδας προσανατολισμού των σπουδών υγείας, της Β' και Γ' Λυκείου ένα μοναδικό διαδικτυακό ταξίδι. 

Με ''προορισμό'' την Χαϊδελβέργη και την ''επίσκεψη'' των μαθητών στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας (EMBL). Μια μοναδική εμπειρία από ένα σχολείο που ''βλέπει'' και είναι σύννομο με το άριστο μέλλον των μαθητών του. Οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν και ένα παράθυρο ''άνοιξε'' στην Ευρώπη και οι μαθητές της ομάδας των σπουδών υγείας, της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών ξεναγήθηκαν ψηφιακά στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας (EMBL). 

Οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου παρουσίασαν την οργάνωση και το ερευνητικό έργο των εργαστηρίων στο φάσμα της μοριακής βιολογίας, ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες που προσφέρει το EMBL, τα προγράμματα που εκπονούνται και παρακολούθησαν ερευνητές να μιλούν για τη ζωή, την καριέρα τους όπου μοιράστηκαν μαζί τους τις επαγγελματικές και ερευνητικές τους εμπειρίες.

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) είναι ένα από κορυφαία ινστιτούτα μοριακής βιολογίας στον κόσμο που υποστηρίζεται από 27 χώρες μέλη. Το EMBL δημιουργήθηκε το 1974 ως διακυβερνητικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη του. Το ερευνητικό τμήμα του EMBL αποτελούν 85 ομάδες που καλύπτουν το φάσμα της μοριακής βιολογίας. Το κεντρικό εργαστήριο λειτουργεί στην Γερμανία και συγκεκριμένα στη Χαϊδελβέργη και τα περιφερειακά σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Ομάδες και εργαστήρια EMBL πραγματοποιούν βασική έρευνα στη μοριακή βιολογία και τη μοριακή ιατρική, καθώς και εκπαιδεύουν επιστήμονες, φοιτητές και επισκέπτες. Ο οργανισμός βοηθά στην ανάπτυξη υπηρεσιών, νέων μέσων και μεθόδων τεχνολογίας.

Πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν από το EMBL. Η πρώτη συστηματική γενετική ανάλυση, της εμβρυϊκής ανάπτυξης στη μύγα φρούτων πραγματοποιήθηκε από τους Christiane Nüsslein-Volhard και Eric Wieschaus, για τους οποίους τους απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1995. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Jacques Dubochet και η ομάδα του ανέπτυξε κρυογενική ηλεκτρονική μικροσκοπία για βιολογικές δομές και επίσης βραβεύτηκαν με το Νόμπελ το 2017.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, εν μέσω covid-19, εργάζεται στην κυριολεξία πυρετωδώς. Το Βρετανικό εργαστήριο δημιούργησε μία τράπεζα πληροφοριών με στοιχεία και γεγονότα σχετικά με τον ιό, με το πώς μολύνονται οι άνθρωποι και τις επιλογές θεραπείας. Το περιεχόμενο είναι προσαρμοσμένο σε επιστημονικές αναφορές, άρθρα και σχετικούς συνδέσμους. Η τράπεζα πληροφοριών του EMBL για το πως μεταδίδεται ο covid-19 ενημερώνεται καθημερινά και οι πληροφορίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον τόπο πηγής της πληροφορίας ή του ερευνητικού εργαστηρίου. Παράλληλα το EMBL και τα κατά τόπους εργαστήριά του συνεχίζει το Μοριακοβιολογικό έργο-έρευνα του, για τον covid-19.