Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Στην υπηρεσία του πολιτισμού!


 γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ένας καλλιτέχνης σε αγγίζει με την αύρα και την ενέργειά του από την πρώτη στιγμή που θα πλησιάσεις κοντά του, νιώθεις το πνεύμα του από τις πρώτες διερευνητικές κουβέντες που θα ανταλλάξεις. 

Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα. Θα αναφερθούμε στα βασικά, τα πιο σημαντικά. Είναι σολίστ πιάνου. Με σπουδές μουσικολογίας στη Σορβώνη, έπαιζε πιάνο για τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, στην ορχήστρα της νότιας Γαλλίας, της Βιέννης, ηχογράφησε για την κρατική ραδιοφωνία της Γαλλίας, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Φιλοσοφική Αθηνών. 

Η Μιμή Ρουφογάλη έκανε καριέρα σολίστ, συνεργάστηκε με διάφορα μουσικά σύνολά και μουσικές σκηνές στο Μέγαρο Μουσικής, με την όπερα, τη Λυρική σκηνή. Επίσης διετέλεσε και μουσικοπαιδαγωγός. Η Μιμή Ρουφογάλη δίδασκε σε ωδεία, όπως το Εθνικό, το Νίκος Σκαλκώτας, μέχρι και πρέσβειρα πολιτισμού και αδελφοποιήσεων έγινε στο νομό Μαγνησίας. Έπαιζε παντού, έδινε συναυλίες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μέχρι τη Νέα Υόρκη είχε φτάσει στο σπίτι του Απόδημου Ελληνισμού και το Ευρωκοινοβούλιο. 
                                                                                  
Συναντηθήκαμε, στη βίλα Σαλίγκαρου, ένας πανέμορφος 
χώρος, όπου από εκεί η αντιδήμαρχος, από το γραφείο της 
σχεδιάζει το καθημερινό της πρόγραμμα.
Ο δήμος διατηρεί σημαντικές υποδομές που φιλοξενεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το αμφιθέατρο 250 θέσεων στο κτίριο του δημαρχείου, όπου εκεί βρίσκονται άλλες δύο μεγάλες αίθουσες παρουσιάσεων, η "Μελίνα Μερκούρη" και άλλος ένας χώρος όπου φιλοξενούνται οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ως καλλιτέχνης η ίδια, εσωκλείει στον προγραμματισμό της σκέψεις και ιδέες ώστε να ξαναζωντανέψει εκδηλώσεις πολιτισμού στο δήμο, φιλοδοξώντας κατά κύριο λόγο στη δημιουργία μιας Δημοτικής Πινακοθήκης με έργα δημιουργών που κατοικούν εντός ή εκτός του δήμου, με σκοπό την προαγωγή της τέχνης, την καλλιέργεια της αισθητικής, την προβολή των καλλιτεχνών και τη δημιουργία μιας στέγης πολιτισμού.