Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Μιλήστε "αβίαστα"...!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η σημερινή, 25η του Νοέμβρη, ημέρα ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς τα ποσοστά παραμένουν διεθνώς υψηλά και το φαινόμενο εν μέσω καραντίνας καταγράφει αυξητικές τάσεις. 

Με έντονα χαραγμένη στη μνήμη μας το αποτρόπαιο περιστατικό του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, η τραγική φιγούρα στην μοιραία κατάληξη αυτής της ιστορίας, που έμεινε πίσω, η μητέρα της Ελένης, Κούλα Αρμουτίδου φωνάζει γοερά: « Να μιλάτε. Να μιλάμε. Αν τα κορίτσια που κατήγγειλαν για βιασμό ή παρενόχληση τους δυο δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη, είχαν μιλήσει εγκαίρως, ίσως εκείνη να ήταν τώρα στη ζωή. Αν η Αντζελίνα από την Κέρκυρα είχε επιμείνει στις αρχές για την ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία που δεχόταν από τον πατέρα της, ίσως να ήταν τώρα ζωντανή. Αν το περιβάλλον και η ίδια άτυχη γυναίκα που έχασε τη ζωή της από το χέρι του συζύγου της στη Μάνη πριν από λίγες ημέρες, μιλούσαν για όσα συνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια στο σπίτι, ίσως να μη μετρούσαμε ακόμη μια γυναικοκτονία για το 2020».

«Η βία κατά των γυναικών συνιστά επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.  Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη». (4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών στο Πεκίνο, 1995).
                                                                                    

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα έμφυλης βίας. Ειδικότερα για την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις 10 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού, μία στις 5 έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο. Η έμφυλη βία ως έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας που οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλες και όλους. Κάθε γυναίκα μπορεί να είναι θύμα ανεξαρτήτως τάξης, εθνότητας, θρησκείας, ηλικίας, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, σεξουαλικού προσανατολισμού. 
                                                                             

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Χαλανδρίου, είναι μέλος του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο περιλαμβάνει πανελλαδικά 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και τη λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 (7 ημέρες την εβδομάδα, όλο το 24ωρο) και παρέχει απρόσκοπτα υποστηρικτικές υπηρεσίες (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής) σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας. Το Κέντρο, έχει δεχθεί από τη δημιουργία του, το 2013 έως σήμερα, 1.263 περιστατικά, εκ των οποίων τα 1.259 αφορούν σε έμφυλη βία και τα 64 αφορούν περιπτώσεις γυναικών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ειδικότερα για το τρέχον έτος, από 1/1/20 έως 15/11/20, το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχτηκε 109 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 106 αφορούσαν σε έμφυλη βία και τα 3 περιπτώσεις γυναικών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα μας βρίσκει όλες και όλους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η καραντίνα, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση δύνανται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τα περιστατικά έμφυλης βίας και δη, ενδοοικογενειακής, καθώς οι γυναίκες θύματα αναγκάζονται να παραμένουν σε ένα τοξικό περιβάλλον με το δράστη, ο οποίος έχει μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεων τους, συχνά αποκομμένες από την εργασία και αποκλεισμένες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις ίδιες. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του lockdown της περασμένης Άνοιξης, καταγράφηκε αύξηση των καταγγελιών στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
                                                                              

Στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου σύμφωνα με τις εικόνες μέσα από τις οποίες όλοι γίναμε μάρτυρες της ειδεχθούς επίθεσης, άνθρωποι γύρω παρακολουθούσαν ατάραχοι, χωρίς καμία αντίδραση, τον ξυλοδαρμό του παιδιού και τη βίαιη επίθεση εναντίον του, από τους αστυνομικούς και τους ιδιοκτήτες του καταστήματος στο σημείο του γεγονότος, απογυμνώνεται η παθολογία μιας κοινωνίας με μοναδικό της μέλημα και ενδιαφέρον, το προσωπικό, το ατομικό του καθενός. Η Γαλλία, με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή, Σαμιέλ Πατί, που έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ, έγινε προσφάτως και αυτή η χώρα, μάρτυρας ενός σοκαριστικού συμβάντος που συγκλόνισε το εσωτερικό της και την παγκόσμια κοινότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, η πλειοψηφία των γυναικών, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί πιστεύουν ότι ένα σκληρό γεγονός βίας, δεν θα συμβεί σε αυτές, κάτι το οποίο δεν ισχύει, ούτε βρίσκει έδαφος αλήθειας για να ακουμπήσει. 

Το μήνυμα για τη βία γενικότερα απ' όπου κι αν προέρχεται ακόμα και μέσα από τη μορφή της κρυφής, συγκαλυμμένης βίας, είναι: "μιλήστε...άφοβα", χωρίς ενδοιασμούς και κοινωνικούς φραγμούς", έτσι ώστε ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι στον κόσμο να πέφτουν θύματα απάνθρωπων, κακοποιητικών αντιδράσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν όλα τα πρόσωπα που έχουν υποστεί κάθε είδους βία στη ζωή τους, αυτό είναι το μήνυμα που "καταγγέλλει" τη σιωπή και την αδιαφορία.