Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα πριν 29 χρόνια!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Οι χρονογράφοι του ίντερνετ, σε ανάμνηση της πρώτης εμφάνισής τους στο διαδίκτυο, στις 2 Μαΐου 1993 καθιέρωσαν την συγκεκριμένη ημερομηνία ως την Διεθνή Ημέρα των Weblogger!

Σήμερα λοιπόν εορτάζεται η νέα αντίληψη της διαδικτυακής δημοσιογραφίας που εκφράζεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους (Bloggers), μία πραγματικά πλούσια και ελεύθερη πηγή ενημέρωσης που δημοσιεύεται στον Παγκόσμιο Ιστό. Μέχρι το 2009, τα ιστολόγια ήταν συνήθως δουλειά ενός και μόνο ατόμου, περιστασιακά μιας μικρής ομάδας και συχνά κάλυπτε ένα μόνο θέμα. Στη δεκαετία του 2010, εμφανίστηκαν ομάδες δημοσιογράφων που συνεργαζόμενοι, παρουσιάζουν στα blogs σπουδαία ολοκληρωμένα ρεπορτάζ, πολλάκις παρεμβατικά, ''καθαρά'' από συμφέροντα ή εκδοτικά συστήματα.

Υπό αυτή την έννοια, το blogging μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Πράγματι, οι bloggers όχι μόνο παράγουν περιεχόμενο για να δημοσιεύσουν στα ιστολόγιά τους, αλλά συχνά δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις με τους αναγνώστες τους δημιουργώντας ένα φανατικό κοινό!

Ο όρος "ιστολόγιο" επινοήθηκε από τον Jorn Barger και η σύντομη μορφή, "blog", επινοήθηκε από τον Peter Merholz , ο οποίος αστειευόμενος έσπασε τη λέξη ιστολόγιο στη φράση we blog. Λίγο αργότερα, ο Evan Williams χρησιμοποίησε το "blog" και ως ουσιαστικό και ως ρήμα και επινόησε τον όρο "blogger", οδηγώντας στη διάδοση των όρων. Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, το blogging κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα. Η χρήση του ιστολογίου εξαπλώθηκε το 1999 και τα χρόνια που ακολούθησαν έγινε περαιτέρω δημοφιλές.

Ένα πρώιμο ορόσημο στην άνοδο της σημασίας των ιστολογίων ήρθε το 2002, όταν πολλοί bloggers εστίασαν στα σχόλια του αρχηγού της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Trent Lott. Ο γερουσιαστής Lott, σε ένα πάρτι προς τιμήν του Αμερικανού γερουσιαστή Strom Thurmond , επαίνεσε τον γερουσιαστή Thurmond προτείνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν καλύτερα αν ο Thurmond είχε εκλεγεί πρόεδρος. Οι επικριτές του Λοτ είδαν αυτά τα σχόλια ως σιωπηρή έγκριση του φυλετικού διαχωρισμού, μια πολιτική που υποστήριζε η προεδρική εκστρατεία του Θέρμοντ το 1948. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από έγγραφα και ηχογραφημένες συνεντεύξεις που ανακάλυψαν bloggers. Αν και τα σχόλια του Λοτ έγιναν σε μια δημόσια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, κανένας σημαντικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης δεν ανέφερε τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του παρά μόνο όταν τα ιστολόγια αποκάλυψαν την ιστορία. Το blogging προκάλεσε μία τεράστια πολιτική κρίσης που ανάγκασε τον Lott να παραιτηθεί ως ηγέτης της πλειοψηφίας. Ο αντίκτυπος απέδωσε σημαντική αξιοπιστία στα ιστολόγια ως μέσο διάδοσης ειδήσεων. Ο ρόλος των ιστολογίων γινόταν ολοένα και πιο κυρίαρχος, καθώς οι πολιτικοί σύμβουλοι, οι υπηρεσίες ειδήσεων άρχισαν να τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για την προβολή και τη διαμόρφωση γνώμης.

Παράλληλα με την Παγκόσμια δημοτικότητα του blogging στην Ελληνική Blogosphere έχουμε συνεχή δημιουργία νέων ιστότοπων, προσφέροντας στον αναγνώστη μια πλοήγηση σε ''καθαρές'' ειδήσεις. Ουσιαστικά το Ελληνικό δίκτυο των ενημερωτικών blogs αυξάνει την ποικιλομορφία της κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης, παρέχοντας πραγματικές, αξιόπιστες πληροφορίες.

Στις αρχές του 2019, στη Ελληνική Blogosphere βάζουμε σε τροχιά το northpages.blogspot, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους αναγνώστες του. Η διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων, η ανθρωποκεντρική του ταυτότητα, η αποφυγή κρυφών λέξεων, κατατάσσει το northpages ως ένα από τα πιο ταχύτατα ανερχόμενα blogs στο ranking του Αlexa, χωρίς να αποτελεί συνδρομητικό μέλος του!

Το northpages.blogspot ανέπτυξε σε σύντομο χρόνο έναν κώδικα δεοντολογίας με τον επισκέπτη του, τον καλεί μαζί του στο ταξίδι της ενημέρωσης, του πολιτισμού στην διαμόρφωση ενός φυσικού ζωντανού περιβάλλοντος, στην πραγματική εκπαίδευση των παιδιών μας, στον αθλητισμό... και σήμερα και κάθε χρόνο την ίδια ημέρα στην εορτή των ανά την υφήλιο bloggers!