γράφει ο Πέτρος Καστορίνης
Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος ως ιστορικός, μελετά τις χρήσεις ενός γεγονότος κατόπιν έρευνας και με το κριτήριο του Πολιτικού Επιστήμονα, του αναλυτή, αρθρογράφου και καθηγητή, σπάει τα καινότυπα σύνορα της ακαδημαικής ιστορίας και παραθέτει μία από τις εργασίες του, σε 320 σελίδες, με τίτλο η ''Δίκη των Έξι'' (Εκδόσεις Πατάκη / Ιούλιος 2022).
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν την ''ανάπτυξη'' του κράτους αυτού όπου ο διχασμός ανάμεσα σε δύο παρατάξεις δεν είχε τελειωμό. Ετσι η τεκμηριωμένη ιστορία του Θανάση Διαμαντόπουλου δεν μένει στο ακαδημαϊκό επίπεδο, των συζητήσεων, των αμφιθεάτρων και των ημερίδων, αλλά δημοσιοποιείται, χαρακτηριζόμενη ως δημόσια ιστορία!
Η ''Δίκη των Έξι'' θα μπορούσε να αποτελέσει βιβλίο εκμαθησης της σύγχρονης ιστορίας του τόπου σε μία από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, έτσι ώστε να αποφύγουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την ιστορία ως αποκύημα της μιας ή της άλλης παράταξης. Τα γεγονότα και η τοποθέτηση του Θανάση Διαμαντόπουλου, στο βιβλίο του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, της κωλυσιεργίας της ανάπτυξης του κράτους το 1922, παράδειγμα που μπορεί να χαρακτηρίσει και το σήμερα, αφού οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν αποβάλει τα κατάλοιπα του παρελθόντος. Ανεξάρτητα αν σήμερα έχουμε μεν σπουδασμένους πολιτικούς, πλην όμως τοποθετούν τα ιστορικά γεγονότα κατά το δοκούν!
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναγράφεται: Ένας διχασμός με υπόβαθρο προσωποκεντρικό ασφαλώς (H σύγκρουση των "δύο Β"), αλλά και με κοινωνικών, ιδεολογικών και οικονομικών στοχεύσεων και νοοτροπιών. Ένας παρατεταμένος οιονεί εμφύλιος πόλεμος, που κατέλυσε το έθνος, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του και που οδήγησε σε δικαστικούς φόνους "προδοτών" δηλαδή πολιτικών αντιπάλων. Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος γράφει: ...Ολοκληρώνοντας την έρευνά μου για το βιβλίο αυτό -το πιο κοπιώδες και, στα μάτια μου, το σημαντικότερο εξ όσων έχω γράψει-, έμεινα με την απορία που καταγράφει στα "πολεμικά" απομνημονεύματά του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: "Με τόσα που τους έκαναν... και τόσα που (οι ίδιοι) έκαναν στον εαυτό τους, πώς επιβίωσαν οι Έλληνες;"...
Η «Δίκη των Έξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος... παρουσιάστηκε στον κήπο του Ελληνικού Ίδρυματος Πολιτισμού στο Ψυχικό. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ιδρύθηκε επί Προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με φιλόδοξο στόχο να αποτελέσει τον εξωστρεφή φορέα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Ο Ηλίας Πολυμενίδης, (Οικονομολόγος, MSc in Management, NPS) οικονομικός διευθυντής του ιδρύματος, σε ρόλο οικοδεσπότη, καλωσόρισε τους καλεσμένους στην παρουσίαση και προσφώνησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μεταξύ αυτών, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Τομέα Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τέως Επίτροπος Μετανάστευσης στην Ε.Ε.
Το ''Χαρτόπολις'' της Ελένης Νικολέλη που συμβολίζει την αναζήτηση γνώσεων και ιδεών και που μας κάνει να γινόμαστε πνευματικά οξύτεροι, είχε αναλάβει την διάθεση του βιβλίου του Θανάση Διαμαντόπουλου ''Η Δίκη των «Έξι». Αναγκαίο λάθος ή δικαστικός φόνος...'', στήνοντας με του συνεργάτες της ένα υπέροχο υπαίθριο βιβλιοπωλείο, περιβαλοντικά σύννομο με το εξαιρετικά όμορφο χώρο του κήπου του Ελληνικού Ίδρυματος Πολιτισμού.
Επί δεκαετίες ''μαχόμενος δάσκαλος'' Πολιτικής Επιστήμης/Πολιτειολογίας, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι συγγραφέας επιστημονικών πονημάτων (Πρωτίστως ασχολούμενων με το Κομματικό Φαινόμενο, τα Πολιτικά Καθεστώτα, τη σύγχρονη Πολιτική Ιστορία, τα Συστήματα Διακυβέρνησης, τα Εκλογικά Συστήματα και τους πολιτικούς θεσμούς γενικότερα), παράλληλα όμως και κάποιων λογοτεχνικών έργων, του είδους των ιστορικών μυθιστορημάτων. Τα έργα του που κυκλοφορούν είναι: Θεσμοί: Κρίση και ρήξη, Εκλογικά συστήματα. Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές, Το πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α, Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης, Το πορτρέτο ενός ηγέτη, Από την ιστορία του Μητσοτάκη στον Μητσοτάκη της Ιστορίας, Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του. Η Δίκη των «Έξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;