Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Με προσοχή γιατί σπάει!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η θεατρική παράσταση "Γυάλινος Κόσμος", του Τενεσί Ουίλιαμς παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στο Αίθριο του Δήμου Κηφισιάς, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Μενάνδρεια". 

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, η Κάτια Δανδουλάκη, στο δραματουργικό ρόλο της Αμάντα Ουίνγκφιλντ, υποδύθηκε τη μητέρα, στη μεταπολεμική Αμερική του 1944. Μοναδική και ιδιαίτερη η Κάτια Δανδουλάκη, προς μεγάλη της έκπληξη, χαρά και συγκίνηση, της απονεμήθηκε το βραβείο "Νίκος Κούρκουλος" από τη Μαριάννα Λάτση που ήταν προσκελημμένη χθες του Δήμου Κηφισιάς, του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου και της Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ν.Π.Δ.Δ "Δημήτριος Βικέλας" Νίνα - Ασπασία Βλάχου.                                  

                                                                                              

Ο Γυάλινος Κόσμος της Λώρα Ουίνγκφιλντ είναι εύθραστος, ευαίσθητος, διαφορετικός. Η Λένα Παπαληγούρα, με αριστοτεχνική απόδοση, ταυτόχρονα με τις εξέχουσες ερμηνείες του Κωνσταντίνου Μπιμπή και του Γιάννη Κουκουράκη, κινήθηκαν αψογα, θεατρικά, σε ένα έργο ποιητικής δομής και βαθιάς ανθρώπινης σκέψης, όπου οι μνήμες ξυπνούν, δεν ξεχνούν και ο κόσμος της στυγνής πραγματικότητας, μπερδεύεται με τη φαντασία και την κρυμμένη ομορφιά. Το έργο είναι μια μνήμη, μια ανάμνηση. Μια ανάμνηση ζωηρή, όπου ως γνωστόν, οι μνήμες δεν ωχριούν, είναι πάντα εκεί και μας ενοχλούν, στηλιτεύοντας τα "πρέπει" τα "πως" και τα "γιατί", ενδύουν τις καταστάσεις και χρωματίζουν τις πράξεις.                                     


Η τέχνη μας δίνει το όραμα και την αγωγή, διευρύνει τη σκέψη και κατευνάζει τις εξάρσεις. Φέτος τα "Μενάνδρεια" για άλλη μία χρονιά, κρατούν υψηλό επίπεδο εκδηλώσεων, πηγαίνοντας τον πολιτισμό ένα βήμα πιο πέρα. 

Την παράσταση παρακολούθησαν καλλιτέχνες και πολιτικοί, προσκεκλημμένοι, στελέχοι του Δήμου, αιρετοί και πλήθος Κηφισιώτες. Μεταξύ αυτών ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης.