Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η ταυτότητα που μας ξεχωρίζει...!


Συνέντευξη: Ανδρονίκη Παντιώρα

Είναι γεγονός, ότι ένα σχολείο που λειτουργεί αδιάκοπα στην Ελλάδα από το 1670, αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού La Salle, με παρουσία σε όλο τον πλανήτη, είναι ένα Σχολείο Αρχών, με διεθνή προσανατολισμό, ανοικτό σε όλους.

Στη συνάντησή μου με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών Γυμνασίου – Λυκείου, Βασίλη Σπυρογιάννη, στο Νέο Ψυχικό, διερωτήθηκα τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, διερωτήθηκα ανοιχτά, ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει το συγκεκριμένο σχολείο να ξεχωρίζει.

«Είμαστε ένα σχολείο με έντονο οικογενειακό χαρακτήρα, με έντονο το συναίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Για εμάς, ο κάθε μαθητής μας, είναι ξεχωριστός! Έχει ταυτότητα», είναι τα πρώτα λόγια του κ. Σπυρογιάννη, που θέτουν και τη βάση της συζήτησής μας, εν όψει της αρχής της νέας σχολικής χρονιάς, μιας νέας χρονιάς υποδεχούμενη από όλους μας , μετά βαΐων και κλάδων. Με τις καλύτερες των διαθέσεων, με αισιοδοξία και θετικό πνεύμα, με αύρα ανανέωσης και πίστη στη δυναμική της παρέμβασης, με ανοιχτό μυαλό και με ανοιχτή καρδιά.
                                                                         

«Η ευθύνη και ο σεβασμός προς τον εαυτό μας, προς τους άλλους και το ισχυρό εκπαιδευτικό ήθος χαρακτηρίζουν την πορεία του σχολείου, αποτελούν το διαχρονικό μας αποτύπωμα στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το πρώτο και κυρίαρχο χαρακτηριστικό μας, είναι ο σεβασμός και προσοχή απέναντι στον κάθε μαθητή, η αναγνώριση της αξίας του και της μοναδικότητάς του…Προτεραιότητά μας,…να συναντήσουμε τον μαθητή εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.                                                                 

Ο μαθητής εκπαιδεύεται με βιωματικό τρόπο,
εξασφαλίζοντας τα χαρακτηριστικά τα οποία συγκροτούν μια άρτια και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Σταδιακά κατακτά την πληρότητα της επικοινωνίας και της πράξης. Αποκτά γνώσεις και ικανότητες ώστε να σκέφτεται και να κρίνει, να ερμηνεύει τον φυσικό και κοινωνικό κόσμο γύρω του, αλλά και να τον διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Ο μαθητής ως άνθρωπος, σμιλεύεται με ακλόνητες ανθρωπιστικές αξίες, κοινωνικές δεξιότητες και ευαισθησίες, ικανές να αξιοποιήσουν τη γνώση και τα ταλέντα του, στον δρόμο της προσωπικής και συλλογικής ευτυχίας και επιτυχίας.
                                                                 

Εμπλουτίζουμε το πρόγραμμά μας, με στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στην καινοτομία, τη γλωσσομάθεια και πλούσιες εξωσχολικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, ημερίδες και μορφωτικές εκδρομές σχεδιασμένες και προετοιμασμένες άρτια.

Επιπλέον, το Σχολείο είναι ανοιχτό σε συνέργειες και διάλογο με όλους τους τοπικούς φορείς, την τοπική και ευρύτερη κοινωνία, την Πολιτεία, Ιδρύματα, Οργανισμούς και με τα αδελφά σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργαζόμαστε με διακεκριμένες προσωπικότητες και ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας, για να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας και την ευρύτερη κοινότητα μας.

Ο απόφοιτός μας είναι ένας πολύπλευρος, ανήσυχος άνθρωπος, που έχει μάθει να αγαπά την προσπάθεια και δεν αρκείται να ζήσει απλώς επιτυχημένα το μέλλον του, αλλά επιλέγει να το δημιουργήσει», τονίζει ο Βασίλης Σπυρογιάννης, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών Ψυχικού.

Ευχές για μια όμορφη, εκπαιδευτική σχολική χρονιά!