Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η τέχνη του καφέ!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Μία πρόχειρη έρευνα-εκτίμηση αποτιμά πως η επαναλαμβανόμενη διαδικασία ετοιμασίας ενός καφέ, αριθμεί τα 400 δισεκατομμύρια το χρόνο! Η ημερήσια παραγωγή δε και πώληση παγκοσμίως, αγγίζει τα 7 εκατομμύρια τόνους.

Πολλές χώρες και τοπικές κοινωνίες έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες κουλτούρες καφέ που έχουν επηρεάσει την διεθνή πραγματικότητα στην επεξεργασία και παρασκευή του, όπως η Ιταλία. Η Ελλάδα που ευρύτερα έχει την φήμη και την απόδειξη του επιχειρηματικού γρήγορου και εύκολου κέρδους, παρουσίασε παρά την μεγάλη κατανάλωση που υπολογίζεται στα 5,50 κιλά ανά άτομο ετησίως, μία υστέρηση στην διαμόρφωση μιας δικής της κουλτούρας καφέ!


Η ιδιαίτερη ελληνική κουλτούρα του καφέ διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια που αρχίζει να ταυτοποιείται με το Athens Coffee Festival, από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση, το Μάιο του 2016. Σε αυτό συμμετέχουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και οι εξελίξεις, οι τάσεις, στην ιδιαίτερη λεπτομέρεια προετοιμασίας και παρασκευής του καφέ. Φέτος στο 6ο Athens Coffee Festival στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ανέδειξε την ταχύτητα ανάπτυξης του κλάδου και την σαφή διαμόρφωση της υψηλης ποιότητας που απαιτείται πλέον στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.


Πέρα από αυτά, μπαίνοντας στην ουσία της γεύσης, στον ορίζοντα μπαίνουν οι ειδικοί. Οι Έλληνες ειδικοί, στην διαμόρφωση και στην επεξεργασία του αρχικού προϊόντος, αυτοί που καθιστούν το κεφάλαιο της τέχνης του καφέ, ώστε να αποτελεί, το απόλυτο ρόφημα ευχαρίστησης για όλους εμάς, τους λάτρεις του καφέ!


Ο Γιάννης Ταλούμης (Φωτ.) είναι ένας εκ των κορυφαίων ειδικών και ο εμπνευστής και ιδρυτής της εταιρείας καφέ Taf. Ενός καφέ που διαμορφώθηκε και καθιερώθηκε στην ελληνική αγορά ως μία από τις κορυφαίες επιλογές των καταναλωτών. Δείγμα των γνώσεων, της σκληρής και επίμονης δουλειάς του Γιάννη Ταλούμη. Παράλληλα ο συνδυασμός του προϊόντος και του δημιουργού, αποτελούν πλέον σπουδαίο στοιχείο στην εκκολαπτόμενη ελληνική κουλτούρα του καφέ!