Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Βραδιές βιβλίου!

γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μεταξύ φίλων και επισκεπτών του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, βρέθηκε χθες η Έφη Ανδρεουλάκου, με το βιβλίο της "Το Παζλ", στο περίπτερο των εκδόσεων "Key Books", υπογράφοντας σε φίλους και γνωστούς που βρέθηκαν κοντά της.

Η Γ.Γ Σύγχρονου Πολιτισμού του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελένη Δουνδουλάκη, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γρηγόρη Πλασταρά, στάθηκαν στο "Παζλ", συνομιλώντας με την Έφη Ανδρεουλάκου. Πως θα μπορούσε για το το αντίθετο άλλωστε, καθώς η Γ.Γ, είναι λάτρης της τέχνης και του πολιτισμού, έχει αφιερώσει τον εαυτό της και τις σπουδές της σε αυτή.                                                                               


Το περιεχόμενο του βιβλίου "Το Παζλ", ξαφνιάζει θετικά τον αναγνώστη, καθώς σε ρίχνει σε κάθετη πτώση στα βάθη του εαυτού σου, σε σοκάρει από την ωμότητα της αλήθειας και της ειλικρινούς αναφοράς των γεγονότων, μέσα από την επιστημονική ματιά, την τεκμηρίωση και την εμπειρία της Έφης Ανδρεουλάκου. Είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και βοήθειας ανασυγκρότητσης του "χαμένου" εαυτού θα λέγαμε. Ένα τέτοιου είδους βιβλίο, ποτέ δεν περνά απαρατήρητο, συγκινεί ακόμα και την πιο αφοσιωμένη τεχνοκρατική σκέψη. Πόσο μάλλον μία υπέρμαχο των ανθρώπινων επιστημών, μία πολιτικό, υποστηρικτή του ανθρώπου, παρατηρητή της κακώς εννοούμενης αντίληψης, συνομιλητή των κοινωνικών συμπλεγμάτων, όπως η Ελένη Δουνδουλάκη.


Μέσα σε κλίμα φιλικό και ευχάριστο, η Έφη Ανδρεουλάκου αντάλλαξε απόψεις με γνωστούς και φίλους, ανθρώπους του χώρου και φίλους του  βιβλίου, στη μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ζάππειο. Στη Φωτό πάνω με τον Ανδρέα Κονάνο, συγγραφέας ο ίδιος, έχει γράψει πολλά βιβλία, ένας άνθρωπους που τρέφει και καλλιεργεί της αρετή της αγάπης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
                                                                             

"Το Παζλ" είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Στις σελίδες του, σίγουρα θα αναγνωρίσουμε δικά μας κομμάτια, είτε μεγάλα, είτε μικρά, είτε σοβαρά, είτε πιο ελαφρά. «Στρέψε το βλέμμα σου πάνω σου. Κάνε τον εαυτό σου αντικείμενο της παρατήρησής σου, για να δεις που χάνεις», αναφέρεται σε ένα απόσπασμα του βιβλίου, χαρακτηριστικά. Επάνω στη Φωτό, η Έφη Ανδρεουλάκου με τη Μάρω Θεοδωράκη, μία αριστούχος της φωνητικής αγωγής και της μουσικής, γνωστή μεταξύ άλλων και για τη συγγραφική της δράση, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 50 παιδικά βιβλία, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία.
                                                                                  

Με τη Μαριέττα Λουκίσσα, στην εικόνα πάνω, την ηρωίδα του βιβλίου της. Μια σχέση στενή και τρυφερή. Άλλωστε όπως υπογραμμίζει η Έφη Ανδρεουλάκου στο βιβλίο της, για να μεγεθύνουμε τη ζωή που θα ζήσουμε με χαρά, νόημα, πληρότητα και αγάπη, ας ρωτήσουμε τη συνείδησή μας, αν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που πράττουμε και υπάρχουμε. Τι άρωμα αφήνουμε σε κάθε σημείο της διαδρομής μας;