Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ανείπωτη τραγωδία σε ένα πρόσωπο!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Παράδειγμα σύγχρονης πόλης, με σεβασμό στην ιστορία, στην εικαστική αισθητική και υψηλή καλλιτεχνική και πνευματική εξέλιξη αποτελεί ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού.


Επισκεπτόμενος το γραφείο του Δημάρχου Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη διαπιστώνεις την ευαισθησία του και την έφεση στην υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική του επιλογή. Γραφείο ''Gallery'', με σπουδαία ζωγραφικά και γλυπτά έργα κορυφαίων δημιουργών κυρίως συντοπιτών του! Όμως ο Δημήτρης Γαλάνης δεν ''διατηρεί'' αυτή μόνον την συλλογή. Από την πρώτη μέρα που εξελέγει έχει εκφράσει την πολιτιστική του ταυτότητα και στους δημότες. Προστατεύοντας, συντηρώντας τα υπαίθρια γλυπτά έργα και επιπλέον μεγαλώνοντας την συλλογή της πόλης του με νέες δημιουργίες.


Η τέχνη στην κοινή, καθημερινή θέα του ανθρώπου αποδεικνύει και αναδεικνύει την ικανότητα του δημιουργού, εκφράζει την επιδεξιότητα του και την εξειδίκευση στις γνώσεις που τον οδήγησαν από την έμπνευση στο τελικό αποτέλεσμα. Η τέχνη βοηθά στη σωστή διάπλαση του χαρακτήρα κάθε ανθρώπου και είναι σημαντικό να έρχεται σε επαφή στην καθημερινότητά του,  στον δρόμο για την εργασία του, στη έξοδό του στην αγορά, στην απογευματινή του βόλτα. Και τα υπαίθρια έργα του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού το προσφέρουν αυτό, ως ένα αέναο πέρασμα από μία εξαιρετική γλυπτοθήκη!


Η υπαίθρια γλυπτοθήκη του του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού από σήμερα είναι πιο πλούσια. Η εικαστική της αξία εκτοξεύεται στα ύψη και ο ιστορικός πλουραλισμός αγγίζει το τέλειο. Στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο του Νέου Ψυχικού ο Δημήτρης Γαλάνης έκανε τα αποκαλυπτήρια του έργου του σπουδαίου γλύπτη Γιώργου Πετρίδη με τον τίτλο ''Πρόσφυγας, η γυναίκα της Σμύρνης''. Είναι σαφέστατη η αξία της ''υπογραφής'' του έργου καθώς και ο ιδιαίτερος τρόπος και σεβασμός της εκδήλωσης των αποκαλυπτιρίων στο πλαίσιο για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.


Η πραγματικότητα στον κόσμο των ιδεών, όπου υπάρχουν τα αληθινά όντα και στον κόσμο των αισθητών πραγμάτων, όπου υπάρχουν τα αντίγραφα, τα είδωλα των αληθινών όντων είναι απατηλά, άρα ψεύτικα. Η τέχνη αναπαριστά τα αισθητά πράγματα, αποτυπώνοντας αληθινά όντα. Έτσι ο Γιώργος Πετρίδης δημιουργεί ένα εικαστικό έργο με αποκλειστικό πρωταγωνιστή την γυναίκα, το πρόσωπο μιας γυναίκας της μάνας, της συζύγου, της αδελφής που εκφράζει την θλίψει, τον πόνο, την απογοήτευση, την απώλεια. Το πρόσωπο της ''Γυναίκας της Σμύρνης'' του Γιώργου Πετρίδη μπορεί να μην διατηρεί την τεχνική ιδιορρυθμία του προσώπου του Ηνίοχου, αλλά παρατηρώντας το ''βλέπουμε'' χιλιάδες γυναίκες με τον αυτόν, τον καημό! Αυτό καθιστά το έργο ασύλληπτο...

                                                                                

Αντίστοιχη με το μέγεθος του δημιουργηματος ''Πρόσφυγας, η γυναίκα της Σμύρνης'' του Γιώργου Πετρίδη και της προσφοράς του στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, του φιλοτεχνου Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη που δεν παυει να διευρύνει την υπαίθρια γλυπτοθήκη του προαστίου είναι και οι άνθρωποι, που συνέβαλαν ώστε να προετοιμάσουν την πλατεία Αγίου Γεωργίου για να τοποθετηθεί το σπουδαίο ιστορικό έργο!


Η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, Ελένη Ζέππου (Αριστερά στην φωτογραφία), μέρες πριν την ημέρα των αποκαλυπτηρίων αφήνοντας στην άκρη την ιδιότητα της, ως εργάτης της αυτοδιοίκησης, συνέβαλε με την συνεργασία εργαζομένων στο Δήμο στην αναμόρφωση της πλατείας Αγίου Γεωργίου και μαζί με την εθελοντική εργασία της Μαριλένας Μανιατοπούλου (Δεξιά στην φωτογραφία) διαμόρφωσαν τον χώρο έτσι όπως θα έπρεπε να είναι καθημερινά και εν προκειμένω, να είναι άψογος ώστε να αποτελεί μέρος σε ένα ενιαίο ''καμβά'' ενός εικαστικού δημιουργήματος!


Ο Γλύπτης Γιώργος Πετρίδης είναι δημότης Φιλοθέης και ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Η Μικρασιατική ρίζα του και οι συγκλονιστικές ιστορίες που άκουγε στα παιδικά του χρόνια για τον ξεριζωμό του 1922, τον ενέπνευσεαν να δημιουργήσει την προτομή της Γυναίκας της Σμύρνης, στην οποία έδωσε τον τίτλο ''Πρόσφυγας''. Το έργο αυτό σε μικρότερη διάσταση συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή του με τον τίτλο ''Προτομές'', που κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο ίδιος λέει: ''...Εφαλτήριο και κινητήριος δύναμη της δημιουργίας μου στάθηκε η εσωτερική μου ανάγκη να πιστέψω σε μια καλύτερη Ελλάδα, η οποία οφείλει με την πάροδο του χρόνου να αναπτυχθεί θετικά και σε πολλά επίπεδα. Γεννημένος ψυχή και σώματι καλλιτέχνης, εργάστηκα πολύ σκληρά ακολούθησα πολλές διαδρομές. Δεν αρνούμαι κανένα μέρος της ζωής μου και πλέον αισθάνομαι ευλογημένος..."