Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Ας μείνουμε ταπεινοί, συμβάλλοντας!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν, ξηρασία και καύσωνες στην Κίνα και την Ευρώπη, καταρρακτώδεις βροχές στη μία πλευρά των ΗΠΑ και η χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες στην άλλη. 

Από τη μία άκρη του πλανήτη ως την άλλη τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστησαν πιο σαφή από ποτέ την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το καλοκαίρι ή καλύτερα κι αυτό το καλοκαίρι μας δίδαξε ότι βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης και ότι οι επιπτώσεις της είναι εδώ, παντού γύρω μας. Συμφωνα με τον κορυφαίο περιβαλλοντολόγο Στέφαν Ράμστορφ, οδεύουμε προς μια κλιματική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο και αν δεν δράσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα, τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα τραγικά.

Κι εμείς εδώ στην άκρη της μεγάλης Ευρωπαικής Ένωσης, απέναντι από την ήπειρο της Αφρικής να καμαρώνουμε εφαρμόζοντας τίποτα, με λόγια και υποσχέσεις, με προγράμματα ανέφικτα, ότι θα είμαστε ''μπροστάρηδες'' στην διάσωση του πλανήτη! Με αποτέλεσμα κυριολεκτικά μηδέν! Όταν το  ποσοστό της ανακύκλωσης στη στη χώρα μας, με το ζόρι αγγίζει το 15%. Αυτό αποτελεί ένα υποτυπώδες, μην όμως ουσιαστικό παράδειγμα.     


Ο φετινός Αύγουστος, με βροχές και καταιγίδες με θανατηφόρους κεραυνούς και πλημμύρες, έφερε χαρακτηριστικά τη σφραγίδα του! Η Ε.Ε. καλεί όλα τα μέρη να υποβάλουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές και προτρέπει ιδιαίτερα τις μεγάλες οικονομίες που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επανεξετάσουν ή να ενισχύσουν τους στόχους, αναφέρει το Reuters. 

Σχεδόν 200 χώρες θα συμμετάσχουν στη COP27 τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, έπειτα από ένα καλοκαίρι ακραίας ξηρασίας, καύσωνα και άλλων ακραίων συνθηκών που συνδέονται με το κλίμα. Ας ελπίσουμε πως μία φορά απέναντι στα πολύ δύσκολα παιχνίδια που παίζουν οι οικονομικά πολύ ισχυρότερες χώρες από εμας, να μείνουμε παρατηρητές. 

Να μην εκτεθούμε με μη εφαρμόσιμες και πάλι προτάσεις, προκειμένου να εντυπωσιάσουμε το σύμπαν... Αρκετά το απασχολούμε με το πάρτι των κοριών! Ας μείνουμε νηφάλιοι, να εκτιμήσουμε το καλύτερο πρόγραμμα, την πιο ουσιώδη πρόταση που θα ειπωθεί στην COP27, ώστε να το εφαρμόσουμε με την ταπεινή μας συμβολή, για τη  βελτίωση της κλιματικής αλλαγής!