Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Τα παιδιά αναζητούν ανταμοιβή!


Η συμμετοχή σε ένα άθλημα πέρα από την ανάπτυξη φυσικών δεξιοτήτων και τη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης συμβάλει στην ψυχική υγεία και ευεξία. 

Τα παιδιά μέσα από τα αθλήματα, είτε ατομικά είτε ομαδικά, έρχονται σε επαφή με βιώματα και συναισθήματα που τους προσφέρουν μία μοναδική δυνατότητα να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσωπικότητα, μέσω μίας ομαλής ψυχολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης.


Οι γονείς μπορούν να παροτρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε ένα ή περισσότερα αθλήματα προτείνοντας τους δραστηριότητες ενθαρρύνοντας τους να ασχοληθούν με αυτή που τους ενθουσιάζει περισσότερο και ταιριάζει καλύτερα στα ταλέντα και τις δυνατότητες τους.

                                                                             
Μερικά από τα οφέλη του αθλητισμού για τα παιδιά είναι: Ομαδικότητα: Tα παιδιά μαθαίνουν να θέτουν στόχους μέσα σε μια ομάδα, να μοιράζονται, να προσπαθούν από κοινού και να συνεργάζονται ισότιμα για την επίτευξη τους.

Υπομονή και Επιμονή: Tα παιδιά μαθαίνουν πως οι επιτυχίες δεν έρχονται γρήγορα και χωρίς να καταβάλουν την απαιτούμενη προσπάθεια. Οι στόχοι τους επιτυγχάνονται μετά από προσπάθεια, επιμονή και υπομονή μέχρι την τελική τους επιδίωξη.


Μαθαίνουν να χάνουν: Όταν συμμετέχεις σε ένα άθλημα ή διαγωνισμό δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα. Μέσα από «μικρές ήττες» σε ένα άθλημα τα παιδιά εξοικειώνονται με την ιδέα της πιθανής αποτυχίας σε μία προσπάθεια. Διαμορφώνουν ισχυρούς χαρακτήρες, ασκούν αυτοκριτική όπου χρειάζεται και βελτιώνονται, χωρίς να εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους. Μέσω αυτής της τριβής, στη μελλοντική ενήλικη ζωή τους διαχειρίζονται με σύνεση πιθανές αποτυχίες.

Σεβασμός: Όλα τα αθλήματα βασίζονται σε κανόνες που οι συμμετέχοντες πρέπει να σέβονται. Τα παιδιά ενεργούν μέσα σε πλαίσια συμπεριφοράς και ορίων, ενώ μαθαίνουν να σέβονται τους συναθλητές, προπονητές και τους αντιπάλους τους, αναπτύσσοντας το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθε».
 

Αυτοεκτίμηση: Η συμμετοχή σε αθλήματα συμβάλει στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα των παιδιών, ενώ η επίτευξη στόχων και το κίνητρο για συνεχή βελτίωση προάγουν την αποφασιστικότητα, την θέληση και την πίστη στις δυνατότητές τους.


Ο αθλητισμός διαμορφώνει προσωπικότητες που κοινωνικοποιούνται ομαλότερα αποδέχονται τους άλλους και «προπονούνται» στο να θέτουν στόχους και να τους επιτυγχάνουν χωρίς να φοβούνται τις πρόσκαιρες αποτυχίες. Οι γονείς μπορούν να υιοθετήσουν μία στάση που θα ωθήσει το παιδί τους στον αθλητισμό και να το υποστηρίξουν στα βήματα του αποφεύγοντας την έντονη κριτική.

Η νίκη δεν έρχεται πάντα ούτε είναι αυτοσκοπός, αρκεί το παιδί να διασκεδάζει και να μαθαίνει. Μην μεγαλώνετε πρωταθλητές, μεγαλώστε αθλητές!