Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

"Η σκακιέρα της ζωής"


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η παιδαγωγική αξία του σκακιού, θεμελιώνει την ίδια τη ζωή. Στις σκακιστικές αναμετρήσεις θα συναντήσουμε ένα πλήθος συμβάντων που μας θυμίζουν γεγονότα και εικόνες της καθημερινής ζωής αλλά και κορυφαίες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας: από τη μάχη του Δαβίδ με το Γολιάθ και την πολιορκία ενός φρουρίου ως την πονηριά του Οδυσσέα. 

Το σκάκι εκτός από παιχνίδι, θεωρείται τέχνη και επιστήμη. Μέσα από το σκάκι, αποκομίζουμε τα διδάγματα της ζωής. Αντλώντας έμπνευση από το σκάκι, φιλοσοφούμε τη ζωή...


Ένα παιχνίδι στρατηγικής για γερά μυαλά, που ακονίζει τη μνήμη και την αντίληψη. Ένα παιχνίδι που επιτρέπει να καλλιεργηθεί πληθώρα ικανοτήτων με αυτό-στρατηγική σκέψη, αναλυτική ικανότητα, γλώσσα σώματος, σημασία στη λεπτομέρεια, υπομονή, διαχείριση χρόνου.

Σκεφτείτε λοιπόν την αντιμετώπιση των παιδιών του συγκεκριμένου αθλήματος, την άντληση εμπειριών από αυτό και την ενδυνάμωση του τρόπου σκέψης τους. Το είδαμε ζωντανά! Ο ζωντανός κοινωνικός οργανισμός Σκακιστικός Όμιλος Χαλανδρίου διοργάνωσε για 21η(!!!) χρονιά το Σκακιστικό Κύπελλο Δημοτικών Σχολείων Χαλανδρίου και όμορων Δήμων. Η Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, μπροστά στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο χώρος τέλεσης του θεσμού, όπου έλαβαν μέρος 130 μικροί σκακιστές. Η δημόσια έκθεση των "αθλητών", η προσπάθειά τους, καθώς και το αποτέλεσμα, αποτέλεσε πεδίο θαυμασμού για το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εξέλιξη των αναμετρήσεων.
                                                                                                                             
                                                                 
Το Σκακιστικό Κύπελλο Δημοτικών Σχολείων Χαλανδρίου και όμορων Δήμων, οι συμμετέχοντες σε αυτό, οι διοργανωτές Σκακιστικός Όμιλος Χαλανδρίου καθώς και η επιλογή του τόπου διεξαγωγής αποτελούν στοιχείο προαγωγής του αθλήματος του Σκακιού και η όλη εκδήλωση θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ζωντανό αθλητικό οργανισμό.