Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Το στάδιο της "εγκατάλειψης".


Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας άρχισε να χτίζετε το 1980 για να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα. Πήρε το όνομά του από το νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896, Σπύρο Λούη, ο οποίος κατοικούσε στο Μαρούσι.

Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε στις 8 Ιανουαρίου 1980. Δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου 82, έγιναν και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο το οποίο εγκαινιάστηκε το 1991, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου την ίδια χρονιά, το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, εγκαινιάστηκε το 1995 όπως και το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.


Όταν η Αθήνα ανέλαβε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο και το έργο δόθηκε στον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος σχεδίασε μερικές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των εργασιών που γίνονταν, το στάδιο έκλεισε. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι εκτός από το στέγαστρο, στο Ο.Α.Κ.Α.έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις που αφορούσαν στους εξοπλισμούς, στις δυνατότητές τους, την πρόσβαση και την ασφάλεια
                                             

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004, ουσιαστικά ήταν η τελευταία σπουδαία διοργάνωση που έγινε στο ΟΑΚΑ. Έκτοτε παραδόθηκε στην ...εγκατάλειψη! Οι χώροι παραδόθηκαν στο έλεος της λεηλασίας και τεράστια ποσά που είχαν δαπανηθεί για την δημιουργίά του, φαντάζουν ως σπατάλη. Θα μπορούσε σήμερα το ΟΑΚΑ να αποτελεί Ναό Πολιτισμού και Αθλητισμού και το κρατικό χρήμα που δαπανήθηκε για να γίνει, να είχε στην κυριολεξία αξιοποιηθεί για να κάνει το άνθρωπο, τον πολίτη, το παιδί, τον νέο τον κάθε άνθρωπο που το επισκέπτεται, καλύτερο!.-Π.Κ.