Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

90 χρόνια από σήμερα!


Με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929-2019) από τα εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος, καθώς και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα, η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά, εκθέτει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, προσφέροντας στο κοινό, δίοδο γνώσης σε αδημοσίευτο υλικό.

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία διοργανώνει Έκθεση για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως 7 Φεβρουαρίου 2020, αποτελούμενη από στοιχεία του τεκμηριωμένου υλικού του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ.
                                                                      

Η έκθεση περιλαμβάνει: Φωτογραφικό υλικό (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση), αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση), έγγραφα τεκμήρια (Συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα, βιβλία), αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920, τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα, κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου. 
 

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, 
σε αναμνηστική φωτογραφία. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Η έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, στις οποίες αναπτύσσεται το πως έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα, η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγιεινής,  ο κόσμος τον Μεσοπόλεμο και η υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο
πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929.
  Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη
Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30, Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00