Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Μύθος στο ροζ και το μαύρο!


Στην καθομιλούμενη γλώσσα ο μύθος είναι φαντασία, κάτι που δε θεωρείται αληθινό. Οι μελετητές, ωστόσο, δίνουν μια διαφορετική εξήγηση. Ο μύθος είναι ιδιαίτερο είδος ιστορίας, που προσπαθεί να ερμηνεύσει τις όψεις του κόσμου που μας περιβάλλει. 

Κάποιοι προβάλλουν την άποψη πως οι μύθοι είναι ιστορίες για θεούς και άλλες υπερφυσικές υπάρξεις. Έχουμε και θεωρεία πως ο μύθος είναι συχνά αφήγηση της ανθρώπινης προέλευσης ή της δημιουργίας του κόσμου και την ίδια στιγμή μια ιερή εξιστόρηση.


Και χαρακτηρισμός αυτός ή αυτή είναι μύθος ή μυθικό έργο, ερμηνεία... μπορεί μεν σε συντριπτικό ποσοστό να αποτελεί έκφραση υπερβολής όμως υπάρχουν πρόσωπα που δεν τους αρκεί το: Mυθικό! Μία ολόκληρη γενιά έκανε την Πιάφ μύθο. Ένα παγκόσμιο θρύλο. Πώς αυτό το κορίτσι, που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1915 κάτω από μια λάμπα γκαζιού στο Παρίσι, εξελίχθηκε σε έναν παγκόσμιο θρύλο; Πώς μεγάλωσε στη φτωχογειτονιά του Παρισιού και στα μπαρ της Πιγκάλ; Πώς γεννήθηκαν τα τραγούδια “La vie en rose”, “L’hymne à l’amour”, “Milord” ή “Non, je ne regrette rien”, που εκτόξευσαν τη φήμη της και την κατέστησαν την πιο δημοφιλή ερμηνεύτρια της Γαλλίας; Πώς συνάντησε τον Μαρσέλ Σερντάν και έζησε μαζί του έναν μυθικό έρωτα; Τι της οφείλουν ο Ιβ Μοντάν, ο Σαρλ Αζναβούρ, ο Ζορζ Μουστακί και πολλοί άλλοι; Πώς κατανάλωσε τη ζωή της δίνοντας παραστάσεις μέχρις εξαντλήσεως, σε πείσμα των γιατρών που της συνιστούσαν επίμονα να ξεκουραστεί;
                                   

''Δεν υπήρξε ποτέ άλλη Πιάφ ούτε θα ξαναϋπάρξει ποτέ'', είχε δηλώσει ο Ζαν Κοκτό, ενώ ο Αλέν Ντελόν της έγραφε σε συναυλία της στο Παρίσι: ''Εντίθ μου, εάν βρίσκομαι εδώ απόψε το βράδυ, αυτό είναι για σένα, το ξέρεις καλά. Για όλες τις χαρές και τις συγκινήσεις που μου έδωσες πέρα από τη φιλία σου. Σε ανάμνηση της τρυφερότητάς σου, για τότε που ήμουν ένας τρελός νέος. Σε ένδειξη σεβασμού στην λαμπρότητά σου''.
                 

Η Ναταλί Λερμίτ (Φωτ.) αποτίμα απλά και με μετριοφροσύνη φόρο τιμής στην αθάνατη ερμηνεύτρια ξαναθυμίζει την καριέρα της, κάνοντας στάσεις στις ημερομηνίες-κλειδιά της ζωής της. Η συναρπαστική Ναταλί με την υπέροχη φωνή της διανθίζει τη διήγηση με τα αθάνατα τραγούδια της μεγάλης καλλιτέχνιδας, συνοδευόμενη από τον Ορελιάν Νοέλ στο ακορντεόν. Η ίδια με τη σκηνοθετική προσέγγισή της υπογραμμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του αφηγητή και της τραγουδίστριας-ηθοποιού, προκαλώντας τη συμμετοχή του κοινού. 

Η Ναταλί Λερμίτ, γεννημένη στις 15 Φεβρουαρίου 1966, είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Μετά από αρκετές επιτυχημένες ηχογραφήσεις στη δεκαετία του 1980, ασχολήθηκε με μουσική και μουσικό θέατρο με δεκαπέντε συναυλίες, κυρίως στο όπερα Starmania ή μέσω τριών διαφορετικών παραστάσεων που θυμίζουν τη ζωή της Πιάφ συμπεριλαμβανομένης της μουσικής της βιογραφίας, μιας ζωής σε ροζ και μαύρο που απολάμβανε την παγκόσμια επιτυχία.

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στο Christmas Theater... 
απλά γιατί τα μυθικά προσωπα είναι αθάνατα!