Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Ιστορίες μνήμης και πολιτισμού!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Οι δρόμοι των πόλεών μας δεν είναι τα μονοπάτια που μας περνούν απέναντι από το ένα σημείο στο άλλο, είναι κοιτίδες μνήμης και πολιτισμού, είναι συνυφασμένοι με τη ζωή των ανθρώπων, μας προσδιορίζουν και μας ακολουθούν. Κάποτε, κάποιοι άνθρωποι, κάτι αποφάσισαν και σήμερα η μνήμη τους χάνεται πίσω, στα χρόνια της γέννησης και της δημιουργίας.

δημοσιογράφος Χριστίνα Φίλιππα, παρουσίασε το βιβλίο της «Οδωνύμια Φιλοθέης-Η ιστορία καθ' οδόν», στη Μορφωτική και Πολιτιστική Λέσχη Φιλοθέης που έχει εκδώσει η ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ- Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, το 2016. Η Χριστίνα Φίλιππα, προέρχεται από δημοσιογραφική οικογένεια που εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους δημοσιογράφους στη Φιλοθέη, τη δεκαετία του 1950. Το βιβλίο περιέχει ιστορίες ανθρώπων και γεγονότων από πρωτογενείς πηγές. Είναι μια έρευνα 9 χρόνων, ένα ιστορικό σημείο αναφοράς που κοσμεί μεγάλες βιβλιοθήκες των Αθηνών, για το πως δημιουργήθηκε το προάστιο Φιλοθέη, η κηπούπολη των Αθηνών.
                                                                               

Η Φιλοθέη τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης το 1933, δεν είχε καμία σχέση με τον κατάφυτο τόπο που σήμερα γνωρίζουμε. Η Μαρία Παπαϊωάννου Ιατρού μέσα από τον πρόλογο στο βιβλίο και το κείμενό της, μας ταξιδεύει σε εκείνα τα χρόνια. "Ένας μικρός χείμαρρος-ρέμα, ένα ξερό και άδενδρο τοπίο υποδέχτηκε τους πρώτους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας", όταν ο τότε διοικητής, Ιωάννης Δροσόπουλος, συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας ενός συνοικισμού στα πρότυπα των κηπουπόλεων. 

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 1948, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), επί προεδρίας Νικολάου Κρανιωτάκη, αγόρασε οικόπεδα 35 στρεμμάτων, με σκοπό τη διευκόλυνση απόκτησης στέγης των μελών της. Έτσι από τη δεκαετία του 1950, σταδιακά, περίπου 100 οικογένειες δημοσιογράφων-λογοτεχνών εγκαταστάθηκαν στο προάστιο της Φιλοθέης, δίνοντας ώθηση στην αγοραστική κίνηση του προαστίου.

Ο Πέτρος Αποστολόπουλος, ηθοποιός και συγγραφέας, διάβασε
αποσπάσματα από το βιβλίο της Χριστίνα Φίλιππα 
"Με πολλή αγάπη, φύτεμα και πάλι φύτεμα, η Φιλοθέη εξελίχθηκε σε ένα από τα ομορφότερα προάστια των Αθηνών" γράφει χαρακτηριστικά η κόρη του Ιωάννη Ιατρού, μέλος του Οικοδομικού Συναιτερισμού των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο πρόλογος του πρώην δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη στο βιβλίο, ο οποίος στήριξε το όλο εγχείρημα, ουσιαστικός.  

Ευχαριστούμε θερμά τη Χριστίνα Φίλιππα που μας περιήγησε νοερά με το βιβλίο της στην ιστορία της Φιλοθέης. Με την αγάπη για τον τόπο που μεγάλωσε και έζησε, το πάθος και τη δημοσιογραφική αναζήτηση που τη διακρίνει, άφησε μια πολύτιμη έρευνα-παρακαταθήκη για τη Φιλοθέη. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.                                 
                                                                                     
Η πρόεδρος της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Λέσχης Φιλοθέης
Λένα Δρομάζου, μαζί με τη Χριστίνα Φίλιππα και τον
Πέτρο Αποστολόπουλο
Την εκδήλωση που δυναμίτισε με το λόγο της και συγκίνησε με τις περιγραφές της η συγγραφέας, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ Παυλίνα Πανταζή, η αντιδήμαρχος Πρασίνου Ελένη Χαρλαύτη Ζέππου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Ζερβός, η κοινοτηκή σύμβουλος Νέλλη Λάβδα, η δημοτική σύμβουλος Νταίζη Κωνστάν, η Κατερίνα Πετρίτση Μούρατ πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ο Βύρωνας Σαμαρόπουλος δημοτικός σύμβουλος.