Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Με τη συμμετοχή 120 εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές πόλεις και νησιά της Ελλάδας, παρουσιάστηκαν χθες στη Σχολή Μωραΐτη, τα αποτελέσματα του διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Human Rights for Beginners», με στόχο την προώθηση του δημοκρατικού πολιτισμού στο σχολικό περιβάλλον.

Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος, παρακολουθήσαν θεματικά εργαστήρια βασισμένα στο project "Free to Speak - Safe to Learn" Democratic Schools for All" του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου με τη συμβολή 8 εισηγητών και 12 εμπειρογνωμόνων ανθρωπιστικών οργανώσεων, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή για πρώτη φορά με τέτοιου είδους πρωτότυπο υλικό.
                                                                                 
Ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας, παρουσιαστής της εκδήλωσης
 προλόγιζε τους εξέχοντες ομιλητές 
Οι καλεσμένοι, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η εμπορία των ανθρώπων και η στέρηση λόγω αυτού της αυτοδιάθεσης, αποτελεί ένα από τα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας και σεβασμός και η ελευθερία σκέψης και έκφρασης είναι θεμελιώδεις έννοιες, δομικής σημασίας, ειδικά μάλιστα όταν συνοδεύονται από ένα εγχείρημα-πρωτοβουλία για την έναρξη διαλόγου στα σχολεία. Μάλιστα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην ομιλία της, τόνισε ότι επεξεργάζονται την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων στην εκπαίδευση.

Το σχολείο, ως η απόλυτη κοιτίδα παραγωγής ανθρώπινου πολιτισμού, δημοκρατίας και καταπολέμησης προκαταλήψεων και απαρχαιωμένων αντιλήψεων, παρέχει το πεδίο για την ελεύθερη μετακίνηση ιδεών, και οφείλει από το θεσμικό του ρόλο και όχι μόνο, να προάγει το διάλογο, να διαμορφώνει συνειδήσεις και να προωθεί τη δημοκρατική παιδεία.

Οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων "We Wrinkle"
Πάνος Παπαδημητρόπουλος και ο Γεράσιμος Κουβαράς από την
"Action Aid Hellas"
Το πρόγραμμα είναι προϊόν συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλή Μοσκόφ και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «New Wrinkle» που είχε αναλάβει τη διοργάνωση. Η Ελλάδα αναλαμβάνει σε λίγους μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί η δεύτερη φάση αυτού του προγράμματος.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα επεξεργαστεί αργά ή γρήγορα ζητήματα όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στη σεξουαλική αγωγή και στην αναπαραγωγική υγεία, όπως και στην ψυχική υγεία. Διακεκριμένος προσκεκλημένος της εκδήλωσης μεταξύ άλλων, ο Rolf Gollob, επικεφαλής του τμήματος διεθνών προγραμμάτων στην εκπαίδευση. Εμπειρογνώμονας και συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση του δημοκρατικού πολιτισμού.