Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Άνθρωποι και Θηρία...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Άνθρωποι και θηρία μπροστά στην κλιματική τραγωδία, συμβιώνουν υπό άνισες συνθήκες με την ανθρώπινη υπερβολή και με την υποτιθέμενη ανθρώπινη κυριαρχία, να μην πτοείται από καμία ακραία, κοσμογονική αλλαγή στον πλανήτη.

O Βρετανός φωτογράφος Nick Brandt ταξίδεψε στην Κένυα και τη Ζιμπάμπουε για να απαθανατίσει τις ζωές εκείνων που έχουν πληγεί δραματικά από την υποβάθμιση και την καταστροφή των εδαφών από την μακροχρόνια συνεχή και έντονη περιβαλλοντική αποστράγγιση. Οι άνθρωποι εκεί, ανέκαθεν ζούσαν και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, απόρροια της αλόγιστης εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Η χλωρίδα και η πανίδα καθημερινά καταστρέφεται, ενώ η ζωή, για όσα από τα σπάνια είδη έχουν απομείνει, υποφέρουν από την ξηρασία και τη λειψυδρία.
               

Ο Nick Brandt (Φωτ.) με τις εικόνες του αποτυπώνει ανθρώπους και ζώα, που εκφράζουν με το βλέμμα τους την πραγματική εξαθλίωση. Σε συνδυασμό με το κατεστραμμένο πλέον περιβάλλον, γίνεται αντιληπτή η σπαρακτική τραγωδία της κλιματικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης και στην Αφρική, το μέγεθος της κατάστασης που επικρατεί, διαφαίνεται σε όλο του το μεγαλείο. Νομάδες πρόσφυγες, μάταια αναζητούν νέα παραγωγικά εδάφη και τα ζώα που τους ακολουθούν, ενώ δεν υπήρξαν ποτέ μεταναστευτικά, μεταναστεύουν, προκειμένου να βρουν λίγη τροφή, λίγο νερό!


Το έργο του Βρετανού φωτογράφου, δεν αποτελεί μόνο μια εξαιρετική εικαστική αποτύπωση της ωμής πραγματικότητας, αλλά ένα απτό μήνυμα απέναντι στους 120 κρατικούς αξιωματούχους, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Γλασκώβη της Σκωτίας και που επί τρεις δεκαετίες συναντιούνται κάθε χρόνο στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, COP26 για το κλίμα, όπου, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ τους, συνομιλιών με επαγγελματίες ακτιβιστές, εξαγγελιών και κοινών πανηγυρικών ανακοινωθέντων... καταφέρνουν να συμβάλλουν με τα σχέδιά τους, στην συνεχόμενη αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων!
     

Θλιβερή ειρωνεία είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε τόπους που πλήττονται λιγότερο από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη και αντί να ρίξουν μία ''κλεφτή'' ματιά στο έργο του Nick Brandt, διακηρύττουν ουτοπικά και με διάχυτο ειρωνικό τρόπο ότι ο εν δυνάμει εφαρμοζόμενος σχεδιασμός τους, θα επιφέρει μείωση στις θερμοκρασίες κάτω από τον σημερινό μέσο όρο, μείωση των εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% πριν από το 2030, με στόχο το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050. Συνιστώσες που συζητιούνται κάθε χρόνο επί τριάντα χρόνια, χωρίς ουδεμία εφαρμογή!