Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ο Αυθεντικός...!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η μεγαλύτερη έκθεση αθλητικών προϊόντων η Marathon Expo, άνοιξε τις πύλες της και πλήθος κόσμου, αθλητών και αθλητριών, με ανυπομονησία συρρέουν για να προμηθευτούν τις πολυπόθητες φανέλες και ενδυμασίες τους, αναμένοντας τη μεγάλη μέρα.

Ο 38ος Μαραθώνιος Αθηνών, ο Αυθεντικός, όπως χαρακτηριστικά κατέχει τον τίτλο, απέχει λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξή του, όμως όλοι, φορείς, διοργανωτές και προπάντων οι αθλητές, Έλληνες και ξένοι από όλο τον κόσμο, κινούνται στο ρυθμό του. 


Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου, Tae Kwon Do, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, αλλά και οι πρωταθλητές δρομείς Κώστας Γκελαούζος και Γκλόρια Πριβιλέτζιο, συντελεστές του ΣΕΓΑΣ και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους του τύπου και όλους τους καλεσμένους, κάνοντας ο καθένας από την πλευρά του, τις αναφορές τους, σε αυτή τη μεγάλη στιγμή, τη μεγάλη μέρα, σε αυτό το ιστορικό γεγονός. 
                                                                              
Ο Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα, με το Στέλιο Αγγελούδη
Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
"...Φέτος συμπληρώνονται 125 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή του Μαραθώνιου Δρόμου, των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 38 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με τη σημερινή του μορφή, 58 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο φετινός Μαραθώνιος, όπως και όλοι οι Μαραθώνιοι της Αθήνας, ενώ συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη, αυτού του μεγάλου αθλητή μας, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, σταθμοί στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου...", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.
                                                                                  
Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, με το Σωτήρη Κυρανάκο
Γενικό Διευθυντή του ΣΕΓΑΣ.
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο μοναδικός που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής από τον Μαραθώνα, μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι ένα αγώνισμα, μια διαδρομή, εμπνευσμένη από τον οπλίτη ημεροδρόμο, που μετέφερε το μήνυμα της νίκης, μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Ο αγώνας αυτός που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, που έγινε ένα από τα πιο γνωστά αγωνίσματα σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός, για κάθε λάτρη μεγάλων αποστάσεων. 

Με τη σημερινή του μορφή, διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα, γιατρό, ειρηνιστή, βαλκανιονίκη του στίβου, Γρηγόρη Λαμπράκη. Όλοι μαζί  λοιπόν στη γραμμή της εκκίνησης, εν αναμονή για τη μεγάλη διαδρομή, που περιμένουν να διανύσουν και να τερματίσουν, οι μεγαλύτεροι Έλληνες και ξένοι αθλητές από όλο τον κόσμο.