Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Εικαστικός Πολιτισμός!


γράφει ο Πέτρος Κστορίνης

Από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Δρόμο του 2019, το μετάλλιο που απονεμήθηκε στους συμμετέχοντες, αποτελεί εικαστικό στοιχείο, έχοντας αποκτήσει συλλεκτικό ενδιαφέρον. 

Διαφορετικές σχεδιαστικές εκδοχές, από διαφορετικούς δημιουργούς, που έως το 2026 τα μετάλλια θα διατρέχουν 2.500 χρόνια ιστορίας. Το 2026 συμπληρώνονται 130 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο Δρόμο.


Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός που ο ίδιος ήταν αθλητής της ενόργανης γυμναστικής, πριν πολλές δεκαετίες ''υπέγραψε'' την δημιουργία του μεταλλίου του Μαραθωνίου Δρόμου 2019, που φιλοτέχνησε ειδικά ο σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων Σπύρος Κίζης. Ο Αλέκος Φασιανός, είναι ο πρώτος της σειράς καλλιτεχνών μέχρι το 2026 και το μετάλλιο του 2019, το βλέπετε στην φωτογραφία (Πάνω), ως έκθεμα από το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. 

Η νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε με μετάλλιο, με την υπογραφή Έλληνα καλλιτέχνη, αλλά και με ένα εγχάρακτο γράμμα. Το ''Μ''. Ώστε κάθε γενέθλια μαραθώνια χρονιά ως το 2026 να ακολουθεί, ως αρκτικόλεξο, την λέξη ''Marathon''. Έτσι, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου θα έχει δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα η πλήρης, καλλιτεχνική, συλλογή μεταλλίων, όχι μόνον για τους δρομείς, αλλά και για τους συλλέκτες, εγχώριους και διεθνείς.


H πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα κατά την συνέντευξη Τύπου με την αφορμή των εγκαινίων του Κέντρου Εγγραφών και της Marathon Expo του 38ου Μαραθωνίου 2021 της Αθήνας, παρουσίασε το φετινό συλλεκτικό μετάλλιο, δεύτερο στην σειρά, ένεκα του ότι το 2020, η πανδημία δεν επέτρεψε την διοργάνωση του.

Το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, ο Δρομέας, που κοσμεί την Αθήνα, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, μόλις λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό των συμμετεχόντων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, απεικονίζεται στην μία του όψη του μεταλλίου. Στην άλλη όψη του, δημιουργία κι αυτό του Σπύρου Κίζη της KIZI Design Studio απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας.

Το μετάλλιο θα απονεμηθεί σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν προς τιμήν του ''Θρυλικού Ημεροδρόμου του 490 π.Χ.'' ο οποίος ξεψύχησε μεταφέροντας το νικητήριο μήνυμα στην Αθήνα και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη γέννηση Μαραθωνίου δρόμου.


''...Είμαι πολύ χαρούμενος που σχεδίασα το μετάλλιο του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας βγαλμένος από τη ζωή. Ο Δρομέας- Ημεροδρόμος του μεταλλίου τρέχει προς το μέλλον, ενώ οι γραμμές- ραβδώσεις που διακρίνονται στο βάθος της σύνθεσης, συμβολίζουν τις φάσεις της Ιστορίας από το 490 π.Χ. έως το σήμερα και το αύριο. Ο Δρομέας – Ημεροδρόμος στέλνει μέσα από τη διαδρομή του ένα μήνυμα συνέχειας, ελπίδας και νίκης. Ένα μήνυμα ότι η επιμονή, η προσπάθεια και η αντοχή, που διακρίνουν τους Μαραθωνοδρόμους, είναι αρετές που μας οδηγούν στο μέλλον...'' είπε κατά την παρουσία του ''έργου'' του, ο γλύπτης και καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος (Φωτ.:Πάνω)


Η σημαντική εικαστική έκφραση που παρουσιάζει η ιδέα της σειράς έως το 2026 των μεταλλίων του Μαραθωνίου Δρόμου, το συλλεκτικό ενδιαφέρον όπως και κάθε μετάλλιο-έπαθλο στους πάνω από 100 Μαραθώνιους που γίνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη, εκτίθενται στην διαρκή έκθεση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου του Δήμου Μαραθώνα ( Λεωφόρο Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας, Τηλ.: 2294 067617). To Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου αξίζει να το επισκεφτείτε, όπως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι το επισκέπτονται σχολεία και μαθητές, καθώς ο ''πλούτος'' των εκθεμάτων παράλληλα με την ιστορία, αποτελεί αθλητικό και πολιτιστικό εφαλτήριο για τους νέους και τα παιδιά.