γράφουν οι Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης
Η τελετή έναρξης του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε με την αφή της Φλόγας στον Τύμβο του Μαραθώνα. Κατόπιν με τελευταίο λαμπαδηδρόμο τον Ολυμπιονίκη Μανώλη Καραλή, η φλόγα έφτασε κι άναψε τον βωμό στην ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Όταν ο Τζόνυ Κέλυ στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, ρωτήθηκε το λόγο που νόμιζε ότι συνετέλεσε στη ήττα του από τον θρυλικό τότε Στέλιο Κυριακίδη, ο ίδιος απάντησε ότι "... Πως θα μπορούσα να νικήσω ένα τέτοιο αθλητή, εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου και εκείνος έτρεχε για ένα ολόκληρο έθνος...", εσωκλείοντας μέσα σε λίγες λέξεις, την ουσία και το νόημα των πράξεων μας, υπογραμμίζοντας με χρωματιστή ένδειξη και υπενθυμίζοντάς μας το θησαυρό που κρύβει ένα μικρό "...γιατί...", από ποιο γιατί δηλαδή πηγάζουν οι πράξεις μας, ποια η απάντησή μας σε κάθε μικρό "...γιατί...".
Παρομοίως και το "Νενικήκαμεν" του Φειδιπίδη, εξαγγέλλοντας τη νίκη των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες, λίγο πριν ξεψυχήσει, διανύοντας τρέχοντας τη διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα. Στις ίδιες αξίες και ιδανικά βασίζονται οι πράξεις και των δύο ιστορικών ανδρών, στις ίδιες αξίες και ιδανικά βασίζονται όλες οι νίκες κατ' ουσίαν. Στη φωτογραφία πάνω: ο Ολυμπιονίτης στο άλμα επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής, με το Δημήτρη Κυριακίδη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, την πρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ Σοφία Σακοράφα και τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα.
Αναμφισβήτητα οι άνθρωποι διαφορετικών γενεών βρίσκονται καθημερινά ανάμεσα μας, τους συναναστρεφόμαστε, διαχειριζόμαστε την διαφορετικότητά τους, ακούμε τη γνώμη τους και γινόμαστε αποδέκτες των επιθυμιών τους. Ωστόσο, η διαφορετικότητα της ηλικίας είναι ένας παράγοντας αποκαλυπτικός για τις αξίες, τον αγαπημένο τρόπο έκφρασης τους, τα κανάλια επικοινωνίας αλλά και τις προσδοκίες τους.
Στην τελετή έναρξης του 38ου Μαραθωνίου Δρόμου, τρεις άνθρωποι διαφορετικοί, ένας εξαιρετικός αθλητής ο Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής, ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος της φλόγας που άναψε τον βωμό της αφετηρίας, με τον Δημήτρη Κυριακίδη, γιο εκείνου του ευγενούς Αθηναίου "...που δάκρυσε αληθινά όταν τερμάτισε στις 20 Απριλίου 1946, δάκρυα που έβγαιναν μέσα από τη δυνατή Ελληνική του καρδιά, μια καρδία που δεν τον πρόδωσε στα 26 μίλια που διήνυσε, αλλά που κόντεψε να σπάσει, τόσο από περηφάνια για τη νίκη του, όσο και από θλίψη για τις κακουχίες που περνούσε η χώρα του..." έγραφε τότε η εφημερίδα της Βοστώνης, Boston Sunday Post, αλλά και ένας σπουδαίος καλλιτεχνικός αφηγητής, ο Αλέξης Κωστάλας, συναντήθηκαν μαζί υπό διαφορετικούς ρόλους, αλλά με τις ίδιες διαχρονικές αξιακές περγαμηνές, να τους ενώνουν.
Ο Αλέξης Κωστάλας, στον γνωστό του πόστο, παρουσιαστής της τελετής, με τη γνώριμη μαγική φωνή να μας συνοδεύει σε όλα μας τα χρόνια, σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, τι κι αν τους χώριζαν γενεές! Ο ιστορικός Μαραθώνιος, ως μέγα αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός και αυτό, τους γεφύρωσε την χρονική διαφορά τους, με ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, αλλά και πολλά κοινά. Το πάθος τους, για ότι αγαπούν. Ο Εμμανουήλ Καραλής γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1999 στην Αθήνα και με τον αθλητισμό ασχολείται από το 2012. Ο Αλέξης Κωστάλας γεννήθηκε ένα Νοέμβρη του περασμένου αιώνα. Είναι καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής κλασικού θεάτρου και καλλιτεχνικού αθλητισμού.
Οι ήχοι των κρουστών της ''Κρουστωδίας'' ταξιδεψαν τους παρευρισκόμενους άλλοτε μακριά, άλλοτε κοντά, πίσω στην ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου έως το σήμερα, με την 38η επανάληψή του όπου χιλιάδες ''αθλητές'' θα επιχειρήσουν να ''νικήσουν'' σήμερα 14 Νοεμβρίου 2021, την αυθεντική διαδρομή του. Η ''Κρουστωδία'' με τον δάσκαλό και εμπνευστή της Κώστα Κωνσταντάτο, μουσικό και συνθέτη του συγκροτήματος Encardia, αποτελεί κομμάτι της Εναλλακτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση Ραφήνας. Τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν κατασκευαστεί από τα μέλη της κοινότητας! Η ''Κρουστωδία'' ήταν προσκεκλημένη στη τελετή έναρξης από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.