Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Όλος ο κόσμος σε χρώμα πορτοκαλί!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Φωτίστε τον κόσμο πορτοκαλί, φωτίστε τις σκοτεινές πτυχές της ζωής, φωτίστε τις σκιές, φωτίστε το σκοτάδι. Η 16ήμερη εκστρατεία των Ελληνίδων Σοροπτιμιστριών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η εθελοντική οργάνωση γυναικών, παγκόσμιας εμβέλειας, δραστηριοποιείται για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών και των κοριτσιών, ανά τον κόσμο.

Η συνάντηση σήμερα των γυναικών του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Αθηνών "Ανατολικός", στο Μουσείο Φιλελληνισμού, όπου η πρόεδρός του Ελένη Κουρή, είχε τη διοργάνωση μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης ένεκα της σημερινής διεθνούς ημέρας, δυναμώνει και στηρίζει τη φωνή των γυναικών, εντείνοντας τη δράση τους για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για την αλλαγή της νοοτροπίας και την ενθάρρυνση του ευρύτερου κοινού και προπάντων των νέων. Στην εκδήλωση παρευρέθη και απήγγειλε ποιήματα του γιου της, η Μαργαρίτα Βαρθολομαίου, μητέρα του Δημοσθένη Δεσποτίδη, του 14χρονου νέου που απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης.            


Σήμερα η ημέρα προστάζει το πορτοκαλί. Η βία κατά των γυναικών, είναι ένα έγκλημα διαχρονικό. Οι δράστες του, απαντώνται σε όλα τα κοινωνικά και μορφωτικά κοινωνικά στρώματα και συνιστά όχι μόνο ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά σύμφωνα με τα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα, στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84, αποτελεί την πιο "δημοκρατική" παραβίαση από όλα τα εγκλήματα. 

Ας μην πούμε πολλά, ας κάνουμε περισσότερα, είναι προτιμότερο. "...Όπως σε όλα τα μεγάλα θέματα, κοινωνικής παθογένειας, η λύση του ζητήματος βρίσκεται μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο, καθώς σε όλα εκείνα τα αγόρια που δεν είναι άρρωστα, τα λαθεμένα πρότυπα αντρικής εξουσίας που τους δημιουργούνται, φτάνουν, για να αντιμετωπίζουμε σήμερα όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε..." Με τα λόγια αυτά της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελαροπούλου και με το γεγονός ότι έχει ανοίξει έντονος διάλογος ήδη στη νομική επιστήμη, προκειμένου να αυστηροποιήσει το πλαίσιο εκδίκασης περιστατικών γυναικοκτονιών και έμφυλης βίας, μπορούμε σαφέστατα να περιμένουμε καλύτερες ημέρες, πιο φωτεινές. Η σιωπή άλλωστε όπως πολλές φορές έχουμε ήδη γράψει, δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά. 

Τη σημερινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Χαρά Κωνσταντινοπούλου, Αμαλία Στουρνάρα, Βάσω Βέλιου, Βάσω Γεωργοπούλου, Ντίνα Ταραντίλη, Γρηγορία Κορδοπάτη, Λίλιαν Ζέλλου, Αμαλία Ραγκούση, Χρύσα Ευαγγελίου, Ντόνα Παπαχατζή, Έφη Φιλάνδρα, Ρόζα Τσαπράλη, Μαρία Ιωαννίδου, Ευγενία Χαραλαμποπούλου, Θεανώ Μουρούκα, Ελένη Δαβάρη.