Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Επιστροφή στη νέα Αθήνα!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα 

Με αρκετούς καλούς φίλους από την τοπική κοινωνία του Ψυχικού και σε εορταστικό κλίμα Χριστουγέννων επισήμως πια, πραγματοποιήθηκε χθες στον όμορφο χώρο του βιβλιοπωλείου «Χαρτόπολις» στο Νέο Ψυχικό, η παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Γεωργακοπούλου «Επιστροφή στη νέα Αθήνα».

Παρόλο το κρύο, είναι γεγονός ότι όλοι αισθανθήκαμε μια ζεστασιά χθες, όπως χαρακτηριστικά ξεκίνησε και την ομιλία της για την παρουσίαση του βιβλίου της, η συγγραφέας Νάντια Γεωργακοπούλου. 
                                                                                           

Ο βουλευτής Ν.Δ Βορείου Τομέα Αττικής, καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης, καλεσμένος της Ζίνα Μπαμπή που οργάνωσε αυτή την όμορφη εκδήλωση και είχε την επιμέλεια του βιβλίου, μίλησε για το βιβλίο της Νάντιας Γεωργακοπούλου, μια εξαιρετική αρχιτεκτονική, πολεοδομική αναδρομή της Αθήνας του 19ου αιώνα, μια πόλη που μόλις έβγαινε μέσα από τις στάχτες του πολέμου της ανεξαρτησίας, όπως με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και περιγραφικό λόγο τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης, με τις φιλοδοξίες του νεοιδρυθέντος και ανερχόμενου τότε ελληνικού βασιλείου, να γίνει μια αντάξια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πρότυπο.
                                                                                   
Η συγγραφέας Νάντια Γεωργακοπούλου, με το Δημήτρη Καιρίδη
και τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο
«...Αυτή τη διαδρομή λοιπόν παρακολουθεί το βιβλίο, με τρόπο αρκετά τεκμηριωμένο και συναρπαστικό. Είναι ένα βιβλίο για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της Αθήνας του 19ου αιώνα και ταυτόχρονα είναι ένα βιβλίο που αναδεικνύει την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, όπως γεννήθηκε μέσα από την επανάσταση της οποίας τα 200 χρόνια γιορτάζουμε φέτος ως έθνος. Με σοβαρές αφηγήσεις, αλλά και ανεκδοτολογικά στοιχεία, αυτή την αρχιτεκτονική και πολεοδομική συγκρότηση της νέας Αθήνας, της νέας ελληνικής πρωτεύουσας, συμπυκνώνει με συγκεντρωμένες, πληροφορίες για τη σύγχρονη Ελλάδα το βιβλίο της Νάντιας Γεωργακοπούλου, δίνοντας μάλιστα ένα διεθνές πλαίσιο, με ενδιαφέρουσες αναδρομές στην Ευρώπη την περίοδο εκείνη...», υπογράμμισε στην ομιλία του ο βουλευτής.
                                                                        
Η Ζίνα Μπαμπή, με την Έλση Δημουλά και τη συγγραφέα
Νάντια Γεωργακοπούλου
«..Πολλές σκέψεις, πολλά ερωτήματα για τα πρόσωπα της πόλης που ζω, με ακολουθούσαν επί χρόνια. Ονόματα εμβληματικά, όπως του Ανδρέα Συγγρός, της Κοντέσα Θεοτόκη, του Ιωάννη Μπούκουρα, της Ελένης Αρπακούρα, του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν, αλλά περισσότερο το έναυσμα που με ώθησε να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν τα κτίρια, τα οποία τα νιώθω ζωντανά. Είναι το φόντο της ζωής μου και νιώθω ότι οι άνθρωποι που τα έζησαν και πέρασαν από αυτά, έχουν αφήσει κάτι από την αλήθεια τους και θέλησα να τους ακούσω πραγματικά γι’ αυτό που ζούσαν, γι’ αυτό που ήταν και γι’ αυτό που θέλησαν να φτιάξουν. Όχι μέσα από το τωρινό μας πρίσμα, που ξέρουμε το που κατέληξαν τα έργα τους, αλλά σύμφωνα με την τότε εποχή. Έγραψα αυτό το βιβλίο ψάχνοντας πολύ..», ήταν αρχικά τα λόγια της Νάντιας Γεωργακοπούλου. 
                                                                                       

Θα κλείσω αυτή την παρουσίαση, με μία ιστορία που μας είπε στην ομιλία της η συγγραφέας και καθώς είμαστε όλοι λάτρεις των ιστοριών γιατί μας ταξιδεύουν, ας την πάρουμε μαζί μας, εμβαθύνοντας στο ουσιαστικότερο νόημά της και ας αρχίσουμε να βλέπουμε την Αθήνα μας με τα μάτια όπως περιγράφονται παρακάτω...

«..Πριν από 850 περίπου χρόνια, λίγο πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, ο Μιχαήλ Κονιάτης, ο Μητροπολίτης της Αθήνας τότε, ένας πνευματικός άνθρωπος, είχε χαρακτηρίσει τότε την Αθήνα ως τλημονέστατη, όπου τλήμον σημαίνει καημένος, δύσμοιρος, πολύπαθος, αλλά ταυτόχρονα και ανθεκτικός. Νομίζω πως η Αθήνα είναι αυτό. Είναι ανθεκτική. Και πάντα πόλη και υπό το βάρος του εκτοπίσματος της ιστορίας της, παραμένει πάντα μια μητρόπολη. Ως νέα πρωτεύουσα του νέου ελληνικού βασιλείου ήταν και μια πόλη ανοιχτή. Ανοιχτή στον ευρύτερο ελληνισμό, στην παγκόσμια οικονομία, στα κελεύσματα του αιώνα. Με αυτή την οπτική και με αυτούς τους όρους θα ήθελα να επισκεφτούμε ξανά την Αθήνα, όχι με όρους πόλωσης και διακρίσεων. Η Αθήνα είναι μια πόλη ανοιχτή στο αύριο, στο σήμερα και στο χθες, είναι μια πόλη του εδώ και του αλλού..», είπε η συγγραφέας του βιβλίου «Επιστροφή στη νέα Αθήνα».

Ήταν μια όμορφη βραδιά, όπου πέραν των προαναφερόντων, τίμησαν με την παρουσία τους η Αινόλα Τερζοπούλου, εκπρόσωπος της Α' Κοινότητας Δήμου Αθηναίων, ο Χρήστος Σούλης, Τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ, η Σοφία Τρέκα, η Βίκυ Χατζηνικολή και ο Γιώργος Μουρτος από την Τ.Ο Ν.Δ, ο Ανδρέας Ζαρταλούδης, ο Δημήτρης Μαναός, πρώην Δήμαρχος Ψυχικού, η Αναστασία Αγγελάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, παράρτημα Ψυχικού, ο εκδότης της "Αλεξάνδρειας" Κώστας Λυβιεράτος και βεβαίως η οικοδέσποινα της βραδιάς Ελένη Νικολέλη και ο Βασίλης Γκατζόπουλος.