Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ποδηλατώντας με ασφάλεια!

γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ο δεύτερος κύκλος των μαθημάτων και της εκπαίδευσης στην αστική ποδηλασία, ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα. Στο γυμνάσιο της Φιλοθέης η Σοφία Βυθούλκα, η πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ και ο Γιάννης Παπανικολάου με την ομάδα του, ήταν εκεί, υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τα παιδιά. 

Τα δύο πρώτα γκρουπ έδωσαν το  εναρκτήριο λάκτισμα του προγράμματος Αστικής Ποδηλασίας και Κυκλοφοριακής αγωγής, «Let’s Ride». Είναι η πρώτη φορά που ένας αυτοδιοικητικός φορέας, εφαρμόζει ένα τέτοιο πρωτοπόρο και μεγαλοφυές πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες, στην Ελλάδα, όπου μακάρι να αποτελέσει έμπνευση και για πολλούς άλλους δήμους της χώρας. Ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται κατά κόρον σε χώρες όπως η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία.                                                                         


Ο δήμος Φιλοθέης Ψυχικού και συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα, ανέπτυξαν αυτή την πρωτοβουλία για τα παιδιά, όπου επί της ουσίας πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων που έχουν να κάνουν με τη χρήση ποδηλάτου σε αστικό περιβάλλον, ως μέσο μεταφοράς, αλλά και ως άθλημα. Τα παιδιά παίρνουνε τη γνώση, ώστε να έχουν την αυτοπεποίθηση και να χρησιμοποιούν σωστά το ποδήλατο, με ασφάλεια στο δρόμο, για να μην κινδυνεύουν ούτε τα ίδια, αλλά ούτε και οι οδηγοί των αυτοκινήτων.                                                                              


Είναι ένα πρόγραμμα, μας λέει ο Γιάννης Παπανικολάου, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε δήμο ή και σχολείο. «...Κάνουμε γνωστό στα παιδιά συνήθως τους τρόπους που μπορούν να αποφύγουν τα ατυχήματα. Ποια είναι τα συνήθη ατυχήματα; 

Συνήθως στις διασταυρώσεις, όπου δεν προσέχουν όλοι οι οδηγοί. Γενικότερα είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τη γνώση και με τις δεξιότητες του ποδηλάτη. Στο συμπέρασμα που έχουμε όμως καταλήξει αν θέλεις, το οποίο είναι σημαντικότερο όλων, είναι το γεγονός ότι οι ποδηλάτες δεν ξέρουν να ποδηλατούν με το σωστό τρόπο στο δρόμο. Τι κάνουνε; Ποια είναι τα λάθη τους; Δεν κοιτούν και δεν προσέχουν. 

Επίσης είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό, η θέση στο δρόμο να είναι σωστή, πάντα από δεξιά και πάνω απ’ όλα είναι απαραίτητο οι οδηγοί ποδηλάτων να παρατηρούν, να έχουν επικοινωνία με τους άλλους οδηγούς, των αυτοκινήτων. Αυτό επί το πλείστον, δεν το κάνουνε, γιατί έχουνε το άγχος να κινήσουν το ποδήλατο σωστά και καταλήγουν να βρίσκονται στη δική τους σφαίρα...»
                                                                                


Παίρνοντας τη σκυτάλη της συνομιλίας στη συνέχεια η πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, η Σοφία Βυθούλκα, μαμά η ίδια τριών παιδιών και ποδηλάτισσα μάλιστα, λάτρης του αθλήματος, μας τόνισε χαρακτηριστικά το πόσο περήφανη αισθάνεται για το γεγονός και για τη δυνατότητα που παρέχεται σε όλα τα παιδιά της περιοχής, να μάθουν σωστά να ποδηλατούν, με ασφάλεια «...Αισθάνομαι ότι βάζω μια σφραγίδα εδώ, στο προάστιό μας, ότι αφήνω ένα αποτύπωμα. Το έχω φτιάξει με πολλή αγάπη και μεράκι...», αναφέρει η Σοφία Βυθούλκα.
                                                                                     

Είναι αλήθεια τελικά ότι οι όμορφες δράσεις και οι πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, φέρνουν και όμορφα αποτελέσματα. Οι δήμοι όπως τελικά βλέπουμε να διαδραματίζεται, δεν είναι απλοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πολυσύνθετοι και πολυδιάστατοι, με πολλαπλές υποχρεώσεις και ρόλους με κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόσημο. 

Ας μην κρυβόμαστε, η δική μας κοινωνία, η ελληνική, έχει τεράστια ανάγκη προτύπων και επαναπροσδιορισμού των αρχών και των αξιών. Οι αιρετοί, είναι προτιμότερο να δίνουν το παράδειγμα, με έργα και πράξεις. Είναι χρέος και ευθύνη των φορέων και του κράτους απέναντι στις επόμενες γενιές, να εξελίσσεται, να αλλάζει, μέσο των εκπροσώπων του, των ανθρώπων που υλοποιούν και αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της πολιτείας

Οι άνθρωποι αυτοί, πολιτικοί και μη, εφαρμόζουν διαφορετικές πρακτικές και κινούνται πάνω σε διαφορετικά λειτουργικά δεδομένα. Διατηρούν όμως ένα κοινό τόπο. Κινούνται σε όμοιο πεδίο και δεν είναι άλλο από το εξής: Διαμορφώνουν με τη δράση τους νέα κατεστημένα, στόχος είναι να χαράζουν καινοτόμες πορείες, να ανοίγουν μονοπάτια, με ευρυγώνια οπτική και ανεμπόδιστους ορίζοντες προοπτικής.